2024. július 18., csütörtök

Díjazott tollvonások

Kiosztották az 5. Nemzetközi Tavaszi Könyvvásár elismerő okleveleit Újvidéken --Az év szerzője dr. Bányai János

Az év vállalkozása dr. Dušan PopovÚjvidék enciklopédiája 30., egyben zárókötetének megjelentetése, az év szerzője dr. Bányai JánosA felfedező című művével, az év kiadója pedig az újvidéki Prometej a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban megrendezett 5. Nemzetközi Tavaszi Könyvvásár szervezői szerint. A Vajdasági Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének nevében az elismerő okleveleket tegnap dr. Dragan Kojić, Bordás Győző és Roman Vehovec adta át a díjazottaknak.

Az év szerzője címmel jutalmazott Bányai János díjazott művében tanítványként és pályatársként gyűjtötte össze Bori Imre irodalomtörténész, tanár születése nyolcvanadik évfordulójára azokat a kritikákat, tanulmányokat, amelyeket az elmúlt évtizedekben írt egykori munkatársa könyveiről, sokrétű munkásságáról. A díjátadás után újságíróknak nyilatkozva kijelentette, különös megtiszteltetés számára olyanok társaságában díjat kiérdemelni, mint a 80 éves Dušan Popov, aki 17 év alatt elkészítette az Újvidéki Enciklopédia 30 kötetét, és az 1992-ben, a vészterhes évek egyikében alapított Prometej Kiadó alapító-vezetője: Zoran Kolundžija.

– Külön örülök ennek a díjnak, mert Bori Imre kollégám és tanárom is volt, hosszú éveken át követtem a munkásságát, ennek a követésnek az eredményeit publikáltam A felfedező című könyvemben – mondta Bányai János. – Ezek természetesen csak tollvonások Bori Imre életművéről, még el kell telnie valamennyi időnek, hogy ennek az életműnek a jelentőségét egészében fel tudjuk dolgozni. Hangsúlyozom tehát, hogy az én könyvem kapta ugyan a díjat, de azt hiszem, hogy ennek a díjnak jelentős része Bori Imrének szól, akinek az életművét még nem tekintettük át egészében.

A vásár ma zárja kapuit, holnap viszont más helyszínen nyílik könyvkiállítás: az Újvidéki Vásáron csütörtökön nyitják meg a 16. Könyvszalont, melyet egyidejűleg szerveznek meg a 15. Art Expóval, és az Ambienta bútoripari kiállítással.