2024. július 18., csütörtök

Hal helyett tudást

Pénzügyi ismereteink elmélyítését szolgáló együttműködési nyilatkozatot írt alá az újvidéki Városi Könyvtár az amerikai USAID

Együttműködési nyilatkozatot írt alá tegnap az újvidéki Városi Könyvtár az amerikai USAID szerbiai SEGA projektumának képviselőjével. Dragan Kojić könyvtárigazgató és Rosa Chiappe projektumvezető aláírásával tehát megegyezés született arról, hogy az amerikai nép ajándékaként a következő fél évben az újvidéki és várhatólag a környékbeli könyvtárakat ellátják tematikus, egészen konkrétan pénzügyi szakirodalommal. Két héten belül megkezdődik a könyvtárosok felkészítése a projektum lebonyolítására. Kojić igazgató magyarázata szerint az amerikaiak hal helyett tudást kínálnak, amit a könyvtár örömmel és hálával fogad el. – A japán közmondás tanulsága is az, hogy nem halat kell adni az éhezőnek, hanem meg kell tanítani horgászni. Nekünk sem pénzt kínál az USAID e programja, hanem tapasztalatot, tanítást, szakirodalmat – mondta az igazgató.

Chiappe projektumvezető-asszony magyarázata szerint a nyugati világban az edukációban sokkal kifejezettebb szerep jut a könyvtáraknak, mint Szerbiában.

– Részben a könyvtárak funkciójának bővítése miatt, részben pedig a középiskolai és az egyetemista korosztály tájékozottságának szélesítése érdekében döntöttünk úgy, hogy a könyvtárakon keresztül próbáljuk megcélozni a fiatal populációt, és megfelelő szakirodalom felkínálásával elérni azt, hogy tájékozottak legyenek a pénzügyi folyamatokban. Ezek a fiatalok ugyanis belátható időn belül szülőkké válnak, és ezek segítségével tájékozottabban nevelhetik gyerekeiket. Az egészséges pénzügyi szokások kialakítása ugyanis kisgyermekkorban kezdődik, és fontos, hogy a pénz beosztása, a befektetés, a takarékoskodás beszélgetés, közös tervezés témája legyen. Szerbiában, mint tranzíciós országban még nem eléggé ismertek a tőzsde, a börze, a kamatelszámolások stb. fogalma és módozatai, az emberek tájékozatlanok, ebből kifolyólag könnyen megtéveszthetők, épp ezért nagyon is célszerűnek tartjuk az ilyen irányú tevékenységet – mondta többek között Chiappe asszony.

Az újvidéki Városi Könyvtár mintegy 20 000 fős tagsággal, 390 000 kötetével, és a dél-bácskai körzet mintegy 250 fiókkönyvtárának központjaként az ország egyik legnagyobb ilyen típusú intézménye.