2024. szeptember 3., kedd

Kedvezményes bérleti díj

Pozitív megoldás született a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület ügyében

Lapunk múlt év decembere óta több alkalommal foglalkozott a szabadkai Lányi Ernő IME bérleti díjjal kapcsolatos gondjaival, ezúttal viszont Szöllősy Vágó László, az egyesület művészeti vezetője pozitív fejleményekről számolt be:

– Az üzlethelyiségek bérbeadására illetékes városi bizottság keddi ülésén, egyhangúlag elfogadták kérelmünket, hogy a szabadkai Lányi Ernő IME-t emeljék kedvezményes státuszba. Ez azt jelenti, hogy ezentúl, öt éven keresztül, havi ezer dinár bérleti díjat fizetünk (az eddig havi mintegy 12 ezer dinár helyett). Amennyiben pedig ez öt évig rendszeresen megtörténik, leteltével automatikusan meghosszabbítódik, és nem kell újra megszerezni e kedvezményes státuszt. A másik pozitív fejlemény, hogy a múlt évi tartozásunkat – amely már a pereskedés útjára terelődött – átütemezik három részletre – mondta, majd áttért arra, hogy ez még mindig nem oldja meg a működési költségeket.

– Nekünk nincs olyan tevékenységünk, amely jövedelmet valósítana meg. A rezsiköltségeket és a programjainkat pályázatokból fedezzük, a működésre viszont nem ad támogatást a város. Erre csak a művelődési központok kapnak, ami szerintem nem logikus, de ha ilyen a szabályzat, akkor nincs apelláta, vagyis kezdeményezni kellene a változtatását. Zomborban például minden művelődési egyesület havi húszezer dinár működési költséget kap. Ez képes biztosítani a munkafeltételeket. Ne akarjunk viszont toronyórát aranylánccal, nagyon is elégedettek vagyunk az új fejleményekkel. Úgy érzem, hogy ezt elsősorban a Magyar Szónak köszönhetjük, mert amikor az első árverést kitűzték, napilapunk emelte fel keményen a szavát elsőként, és onnantól indultak meg a dolgok más mederbe csordogálni – állítja Szöllősy Vágó László, és hozzáfűzte, hogy ezentúl is szép programokkal készülnek.

– Nemrég tartottuk meg a családi együttesek harmadik találkozóját, amelyen ismét hat magyarországi és vajdasági család muzsikált. Március 6-án ünnepi hangversenyünk lesz, amelyet Lányi szabadkai hivatalba lépésének dátumához igazítunk. Idén Kodály emléke előtt is tisztelgünk, hiszen a zenei világ születésének 130. évfordulóját ünnepli. Március 15-én Paganini sírjánál tartunk megemlékezést. A későbbiekben készülünk a Durindóra, és idén is megtartjuk a tavaly nagy sikert aratott Muzsikáló udvart. Reméljük a legjobbakat, hogy a megváltozott körülmények miatt többet foglalkozhatunk a tevékenységünkkel és kevesebbet a pénz utáni futkosással – hallottuk.