2024. július 18., csütörtök

Küzdenek a magyar oktatásért

Megalakult a Bánáti Magyar Pedagógusok Egyesülete

A minap megkapta a bejegyzésről szóló dokumentumot a Bánáti Magyar Pedagógusok Egyesülete, amely január 26-án tartotta alakuló közgyűlését – közölték tegnap a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában. Az egyesület elnöke Puskás János, alelnöke Koppi Juhász Gabriella, titkára pedig Bajtai Anna lett. Az igazgató bizottság tagjai: Hallai Zoltán, Gabona Ferenc, Vidrács Krisztina és Rontó László. Az ellenőrző-bizottság tagjai Balázs Ilona, Tóth-Glemba Klára és Szőke Árpád.

Mint ahogy az egyesület bemutatásakor elhangzott: legfontosabb céljuk a magyar tannyelvű oktatás megőrzése a szórványban, továbbá a pedagógusok szakmai továbbképzése és a korszerű oktatási módszerek ismertetése, a magyarságtudat megőrzése és fejlesztése, a tanulók tudásszintjének emelése és érettségire való felkészítésük, a tantervben jelentkező nemzeti kultúránk terén észlelhető hiányosságok pótlása, a hagyományápolás.

Első teendőjük a tagság bővítése és a bánáti magyar pedagógusok számbavétele lesz. Az adatbázisnak köszönhetően (becslések szerint Bánátban mintegy kétszáz magyar pedagógus dolgozik) hathatóbban segíthetnek majd a szakkáder nélkül maradt iskolákon, küzdhetnek a magyar osztályok összevonása és az iskolák bezárása ellen. Szeretnének jó kapcsolatot kiépíteni a vajdasági magyar pedagógusok már meglévő egyesületeivel