2024. július 18., csütörtök

Yoko, Lennon, Tito

Attraktív kiállítással vette kezdetét Újvidéken az idei év második vásári rendezvénye

Csütörtöktől keddig, azaz március 4-től 9-ig tart az Újvidéki Vásáron a második idei nagyszabású rendezvény, a három kiállítást magába foglaló 16. Könyvszalon, a 15. Art Expo és a 19. Ambienta, vagyis a könyv, a művészet és a lakberendezés vásárai. A megnyitón Nebojša Bradić művelődési miniszter hangsúlyozta, hogy a vásárok kiváló alkalmat nyújtanak a kultúrák találkozására és kereszteződésére, ami összecseng az UNESCO 2010-re meghirdetett mottójával, miszerint az idei év a kultúrák találkozásának éve kell, hogy legyen. Minden nemzetközi esemény ennek az eszmének a megtestesülése, és bizonyítéka annak, hogy a sokszínű vajdasági kultúra hogyan jut kifejezésre, mondta többek között a miniszter, megtekintetve a vásár Master-csarnokában bemutatkozó kiadókat.

– A kiadókat csak dicsérni lehet, hogy a gazdasági válság ellenére színvonalas, bőséges kínálattal tudtak előrukkolni. Tevékenységüket ösztönözni kell, ezért minisztériumunk idén százalékban kifejezve a korábbiaknál jóval nagyobb arányú támogatásban fogja részesíteni őket – mondta a miniszter. Bejelentette ugyanakkor, hogy a könyvtárakat is támogatni fogják könyvvásárlási pályázattal, és az eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a szerb művek idegen nyelvű fordítására, hiszen az egy kultúra legjobb hírvivője a világban.

A tavalyinál jóval szerényebb felhozatalú vásár nyitónapjának attrakciója mindenképp a Yoko Ono * John Lennon * Tito – egy konceptuális akció című kiállítás volt, amit Milorad Đurić tartományi művelődési titkár nyitott meg, emlékeztetve, hogy a Tito fotóit, Yoko Ono rajzait, és a zenész-művész házaspár fényképeit ízlésesen felsorakoztató kiállítás azokat az időket idézi, amikor a politikusok hallgattak a művészekre. Ono és Lennon ugyanis 1969-ben két makkot küldtek a világ 50 államfőjének, arra kérve őket, hogy ültessék el azokat, és a béke nevében ápolják, neveljék őket. Tito tölgyfái immár 41 évesek.