2024. július 23., kedd

„Megdöbbentünk a kollégák elleni támadás miatt”

Az újvidéki színházak közös közleményben ítélik el a zágrábi színészeket ért inzultust

Kedden hajnalban Újvidék központjában megtámadták a zágrábi ITD Teatar társulatának két színművészét. A támadás oka pedig a jelek szerint az volt, hogy anyanyelvükön beszélgettek.

Az újvidéki színházak vezetősége és tagjai, valamint a Vajdasági Színművészek Szövetsége felháborodva fogadta a színházi kollégák elleni támadást. Kiemelték, hogy mélyen elítélik az ilyen eseteket.

A horvát trupp előadása az Újvidéki Színházban (Fotó: Ótos András)

A horvát trupp előadása az Újvidéki Színházban (Fotó: Ótos András)

– Minden erőszak, különösen az etnikai (vagy jelen esetben nyelvi) gyűlölet által motivált erőszak szégyenletes, megengedhetetlen és elítélendő. Különösen lesújtó, hogy egy ilyen esetre egy olyan városban kerül sor, amely jelenleg az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli. Valamennyi újvidéki színház elhatározása a szerbiai, régiós és európai kollégákkal való együttműködés. Szeretnénk továbbá hangsúlyozni, hogy minden újvidéki színházba szeretettel várunk mindenkit, aki a színházat és a kultúrát képviseli, függetlenül attól, hogy melyik városból, országból érkezik.

Ótos András

Ótos András

Újvidéknek, mint multinacionális környezetnek, kötelessége a sokszínűség és a tolerancia ápolása, ez különösen városunk kulturális dolgozóinak kötelessége, ezért kérjük a lakosságot, a médiát és az illetékes intézményeket, hogy ennek szellemében viselkedjenek, és nehogy bármilyen módon is ihletői legyenek az ilyen szerencsétlen eseményeknek a jövőben, hogy mindenki együtt építhesse szép városunk arculatát a tolerancia jegyében – áll az Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója, Milovan Filipović, a Szerb Nemzeti Színház drámaigazgatója, Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, Mihajlo Nestorović, az Ifjúsági Színház igazgatója és Predrag Momčilović, a Vajdasági Színművészek Szövetségének elnöke által kiadott közleményben.

Nyitókép: Ótos András