2024. július 18., csütörtök

Ha a múltat faggatom

Az élettől mindent megkaptam, hogy színháztörténettel foglalkozzam, vallja az életműdíjjal jutalmazott dr. Káich Katalin művelődéstörténész

Legmagasabb szakmai kitüntetéssel, életműdíjjal jutalmazta az újvidéki székhelyű Vajdasági Színháztörténeti Múzeum dr. Káich Katalin egyetemi tanárt, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánját, színház- és művelődéstörténészt. Az indoklás szerint Káich Katalin rendkívül sokat tett a vajdaság i magyar művelődéstörténet, ezen belül pedig gazdag színházi múltunk történetének feldolgozásáért. Forrásértékűek a zombori, a zentai, az újvidéki, és a nagybecskereki színjátszás történetét feldolgozó munkái, melyekkel még nem tekinthető befejezettnek a vajdasági színháztörténet kutatása, habár jelentős része biztos helyen van: könyvbe zárva.

– A szakma elismerése a legszebb, mert azt jelenti, hogy a kollégák nem irigykednek, hanem elismerik az elvégzett munkát, ezért ez a legnagyobb elismerés, amit kaphat az ember. Velem pontosan ez történt – nyilatkozta a kitüntetett a díj átvétele után, amikor kissé hosszabban is elbeszélgettünk vele.

Az önmegvalósítás fontosságáról beszélt a díj átvételekor. Ezt hogyan éli meg?

– Az ember egy, két, vagy több feladattal születik a világra. Nagy szerencse az, hogy időben felismerjük, hogy mi az életfeladatunk. Én a legfiatalabb koromtól kezdődően borzalmasan érdeklődtem a múlt iránt. Nagy élményem volt az édesanyám könyvtárából például Rákóczi két kötetes könyve, nagyon szerettem barátnőm édesanyja meséit, történeteit a szülővárosom, Zombor múltjából. A történelmet is nagyon szerettem, és csak azért nem iratkoztam a történelmi tanszékre, mert attól féltem, hogy a II. világháborúra vonatkozó történelmi eseményekről sohasem tudnék jól vizsgázni, mert ezt a periódust nagyon rosszul adták elő abban az időben. Így kerültem a Magyar Tanszékre. Érdekes, hogy a sors tényleg megad az embernek mindent amire szüksége van ahhoz, hogy az életét kiteljesítse, hogy a feladatát elvégezze. Amikor befejeztem az egyetemet, történelmi levéltárba kerültem. Gyakorlatilag ott találkoztam először azzal a fantasztikus érzéssel, hogy mit jelent egy 150 évvel ezelőtt lepecsételt iratköteget felnyitni és megnézni, hogy mi van benne, faggatni a titkairól. Annyira megfertőződtem, hogy eldöntöttem, olyan dolgokkal foglalkozom, melyekről csak halvány tudomásunk van, gyakorlatilag fehér folt a művelődéstudományban. Aztán kaptam egy jugoszláv ösztöndíjat, és Magyarországon tudtam tovább tanulni, és akkor már egyértelműen a művelődéstörténet felé fordult a figyelmem. A kisdoktorátusomat készítve a színházi életre összpontosítottam, ugyanis felfedeztem a Széchényi Könyvtárban, hogy rengeteg XVIII-XIX. századi plakát van a gyűjteményükben a mi térségünkből. Ekkor készült el a zombori színháztörténeti munkám. Utána már sínen voltam, és visszatérve az akkori Hungarológiai Intézetben beindították a művelődéstörténeti projektumot, melynek a munkatársa lettem. Azon belül úgy éreztem, a kutatást úgy érdemes csinálni, ha egy témába beleássuk magunkat, és azt végigjárjuk. A színházat nagyon-nagyon szerettem, Magyarországon sok színészbarátra tettem szert, aztán férjhez mentem Bambach Róberthez, aki színházi rendező volt. A barátaim és a férjem ugyan a jelen színházát építették, de tőlük tanultam meg, hogy mi a színház lényege, és ha a múltat faggatom, mire kell odafigyelnem, mi a fontos. Gyakorlatilag én az élettől mindent megkaptam ahhoz, hogy színháztörténettel foglalkozzam, magam választhattam, és ez nagy szerencse.

Főleg a XIX., és a XX. század eleji kor vajdasági színházi eseményeit követi nyomon, ez alapján milyennek látja térségünk színházi életét?

– Eddigi munkáim négy kötetben, és számtalan tanulmányban jelentek meg, és a kezdetektől fogva az 1920-as évekig öleli fel a vajdasági színjátszás történetét. Biztosan állíthatom, hogy a térségünkben élő nemzetek között a leggazdagabb színházi múltunk van. A német kultúra indította be a folyamatot, rögtön utána alakult ki a magyar színházi kultúra, s majdnem párhuzamosan vele a szerb. Ami a hitelességet illeti, a forrásértékű adatok megvannak, nem kell semmit belemagyarázni. Az is bizonyos, hogy egy ilyen munkánál összefüggésekben kell látni a dolgokat ahhoz, hogy megközelítőleg reálisan mutathassunk be egy-egy korszakot. A színház esetében ismerni kell az európai, a szélesebb térség idevágó történéseit, mert akkor tudjuk igazán meglátni az itteni értékeket. Ha az eddig elkészült színháztörténeteimet megnézzük, kiderül, hogy mi formálta a vajdasági magyar ember színházi ízlését, amennyiben kedvelte a színjátszást. És akkor választ kapunk például arra, hogy a két világháború között, amikor csak amatőr színjátszásunk volt, miért épp a népszínmű és az operett szerepelt 90 százalékban a repertoáron. Azért, mert a XIX. sz. második felétől kezdődően – amikor már majdhogynem naprakészen nyomon követhetjük a színjátszás alakulástörténetét Szabadkán, Zentán, Zomborban, Nagybecskereken vagy Újvidéken – , főleg a zenés darabokat, népszínműveket, operetteket tűzték műsorra, tehát a XX. század első felének közönsége jószerével a népszínművek hagyományán nőtt fel. Persze, klasszikus művek is szerepeltek a repertoáron, de nekünk az értékelésnél az egészet kell látnunk. Ha átfogó képet akarunk adni egy korról, akkor azt a szempontot kell szem előtt tartanunk, hogy műfajtól függetlenül csak jó és rossz színházi előadások születnek.

Több évtizedes kutatómunka után is maradt fehér folt színháztörténetünkben. Mit kell még feldolgozni ahhoz, hogy kerek kép alakulhasson ki térségünk színházi világáról?

– Nagykikinda és Versec következik, pontosabban, már készül. Nyilván egy könyvben jelenik majd meg, mert sajnos nem lelhető fel annyi anyag, mint például Nagybecskerekről. Kutatni még kell, Budapesten, de a helybeli levéltárakban is, és számításaim szerint két-három év múlva megjelenhet a könyv e két városról. Azért csak ennyi idő múlva, mert a napnak 24 órája van, és az intézetvezetés mellett nehéz időt szakítani a kutatómunkára. Már alig várom, hogy úgy másfél év múlva nyugdíjba menjek, és teljes egészében a tudományos kutatómunkára és természetesen a tanításra fordíthassam az energiámat.