2024. szeptember 3., kedd

,,A csillogás-villogás nem az én világom”

Lajkó Félix örül a nemzetközi filmkritikusok díjának, amelyet a Delta című filmnek ítéltek oda
A Cannes-i vörös szőnyegen

Mint ismeretes, a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, azaz a FIPRESCI fődíját nyerte meg a Delta című alkotás az idei, 61. Cannes-i Filmfesztiválon. A Delta film sorsáról kilenctagú zsűri döntött, amelynek elnöke Howard Feinstein volt a Filmmaker Magazine-ból, a többi tag Portugália, Oroszország, Hollandia, Franciaország, Dánia, Anglia és Szerbia jeles kritikusai. A zsűritagok közel hetven alkotásból választották ki a díjazottakat. Nem mellékes megjegyezni, hogy Mundruczó Kornél, a Delta rendezője az egyetlen középkelet-európai filmalkotó volt idén a cannes-i filmművészeti seregszemlén.

Az alkotást nagy sikerrel mutatták be – hírügynökségi beszámolók szerint – a közönség állva tapsolta meg a produkciót, amelyen jelen voltak az alkotók: Mundruczó Kornél rendező, Tóth Orsi és Lajkó Félix a film főszereplői. Félix az alkotás zeneszerzője is.. Lajkó Félixet, aki már hazaérkezett, arról kérdeztük, mit jelent ez az elismerés, hogyan érezte magát Cannes-ban:

Mundruczó Kornélnak, a Delta rendezőjének nagyon betáblázták az idejét. Amíg ott tartózkodtunk, a szervezők foglalkoztak a vendégekkel. Fesztiválos autókkal hoztak-vittek bennünket mindenfelé. Első utunk a hotelbe vezetett és azon a napon nem is iktattak be semmilyen kötelezettséget. Ezt bepótolta a másnap, amikor fotózásra hívtak bennünket, habár a mi filmünkre nem jött el rengeteg fotós. Utána tévébeszélgetésen és sajtókonferenciát estünk át, majd jöhetett a vörös szőnyeges bevonuló. Miután az érdeklődők megtekintették a filmet, egy hajón tartottak fogadást. Később Cannes fölött egy hegyen partin vettünk részt. A közönség állva tapsolta meg a filmet, de szerintem ezt egy kicsit túllihegi a magyar sajtó. Szinte minden filmet állva tapsolnak meg, amit ott bemutatnak. Sikere azonban mindenképpen volt. Ezt levonhattuk a reakciókból, összehasonlítva a többi filmmel. Mondhatni, hogy jól fogadták alkotásunkat – hallottuk Lajkó Félixtől.

A Cannes-i Filmfesztivál záróünnepségének csúcspontja az Arany Pálma díj kiosztása volt, amelyre vasárnap este került sor a fesztiválpalota Lumiére-termében.