2024. július 18., csütörtök

Bővült a magyar oktatási hálózat

A tartományi oktatásügyi titkárság mégsem elégedett, hiszen a nagybecskereki ajánlásait nem hagyta jóvá maradéktalanul a minisztérium – Dr. Jeges Zoltán reméli, hogy utólag lehetővé teszik k

A korábbi tanévhez viszonyítva eggyel több tagozat nyílik kellő érdeklődés esetén: a zentai Bolyai Gimnáziumban ugyanis meghirdették a képzőművészeti technikusi szakot 20 fő részére, így a tavaly megnyitott (újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskola) tagozat mellett (ahol idén grafikai designe szak nyílik) immár két városban, két szakon tanulhatnak magyarul a képzőművészet, iparművészet iránt érdeklődő diákok. A többi tehetséggondozó tagozatra a tavalyihoz hasonlóan várják a tanulókat: a matematika iránt érdeklődőket a zentai Bolyaiban, a jó nyelvérzékkel megáldott, valamint a kiváló sporteredményeket felmutató fiatalokat a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban, a zenei talentumokat pedig a szabadkai zenedében.

A hivatalos pályázat alapján kiderül, hogy ugyanott és ugyanannyian tanulhatnak magyar nyelvű gimnáziumokban, mint korábban. A szakközépiskolák esetében is meghirdették a szokásos számú tagozatot, csupán néhány esetben cserélték új szakra a régit. És ez egyáltalán nem baj.

A titkárság viszont szeretné bővíteni a bánáti magyar oktatási hálózatot, szeretné visszaadni Nagybecskereknek az egykor betöltött szerepét, azt, hogy a bánáti magyarság oktatási központja legyen. A bánsági diákok eleve korlátozott számú szakirány közül választhatnak, ezért gyakran távolabbi városokban kényszerülnek tanulni, és mint dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi és művelődési titkár mondta, ezzel gyengül a kapcsolatuk nemcsak családjukkal, hanem szülőfalujukkal is. A titkárság a dél- és közép bánáti iskolaigazgatók segítségével projektumot bonyolított le, melyben felmérték, hogy milyen tagozatok nyitására van igény, melyeket fel is tölthetnének már a 2008/09-es tanévben.

– Ez alapján kérvényeztük a hároméves szakács és gépkocsiszerelő szakot a városban meglevő, zömmel négyéves szakok mellé. Ezt a TVT is elfogadta, Belgrádban azonban figyelmen kívül hagyták, amikor a pályázatot összeállították. Az eredmény tehát az, hogy a pályázatból ezek az újdonságok kimaradtak. Tiltakoztam, és némi huzavona után a minisztériumban azt ígérték, hogy ellenőrizni fogják a lehetőségeket. Reméljük, hogy utólag, pótlólagosan elfogadják, lehetővé teszik ezeknek a tagozatoknak a megnyitását. Azt hiszem, nem is annyira a belgrádi minisztériumban gáncsolták az új tagozatok megnyitását, hanem épp helyben, a nagybecskereki iskolák és a körzeti felelős tanúsítottak ellenállást – mondta többek között dr. Jeges Zoltán.

A magyar tagozatok esetében más korlátozás nincs, csupán Ürögön és Versecen vetett el a minisztérium más tannyelvű iskolák esetében egy-egy újítási kérelmet.