2024. július 18., csütörtök

Iskolabővítés ínséges időkben is

A következő tanévben teljesülhet a régi álom: az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskola diákjai három helyett „csak” két váltásban járnak majd iskolába

A belső munkálatoknál tartanak az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolában, ahol tavaly késő ősszel kezdték meg a rég várt építkezést, az iskolaépület bővítését. A felújításnak köszönhetően a következő tanévben már nem három, hanem „csak” két váltásban járnak majd iskolába a tanulók.

– Tudni kell, hogy iskolánk az egyetlen tanintézmény a városban, ahol kénytelenek vagyunk három váltásban fogadni a gyerekeket, de még így sincs elegendő hely, és időnként arra kényszerülünk, hogy az órákat a könyvtárban, a tanáriban tartsuk meg. Ez az áldatlan helyzet azonban hamarosan a múlté lesz, mert a külső építkezést befejeztük, jelenleg a belső munkálatoknál tartunk – mondta Ács József iskolaigazgató, aki elégedetten sorolta, hogy az ínséges időkben is sikerült 6 új tantermet, könyvtárat, tanárit és irodahelyiségeket kiépíteni a meglevőek mellé. Mint mondta, tervek maradtak, hiszen az iskola egy kis tornateremmel rendelkezik, ami a felsősök igényeit sem elégíti ki, az alsósok pedig évek óta a terem közelébe sem férkőzhetnek. Tehát a közeljövőben szükséges lenne tornaterem építése is, amihez a város további támogatást ígért. Milan Đukić, a városi bizottság oktatással megbízott tagja korábban kijelentette, hogy a 28 millió dináros jelenlegi befektetés mellett a város kész támogatni a tornaterem felépítését is, ám ehhez a vagyoni-jogi feltételeket kell megteremteni. A környező házak felvásárlásával jutnak csak megfelelő telekhez, ez azonban korántsem egyszerű feladat.

Ács József igazgató megerősítette, hogy egy parával sem tartoznak senkinek, a város még decemberben kifizette a kivitelezőt.

– A belső munkálatokat, valamint a termek felszerelését szeretnénk június elejéig elvégezni, hogy még ebben a tanévben, az iskola évfordulóján, június 3-án megünnepeljük intézményünk fennállásának fél évszázados jubileumát. Ezt követően a következő tanév terveink szerint már úgy fog megkezdődni szeptemberben, hogy a tanulók két váltásba lesznek beosztva.