2024. július 18., csütörtök

Kevesebb előadás, erős mezőny

A Narancsbőrt és a Strandot láthatja a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának közönsége a magyar nyelvű előadások közül Nagybecskereken

Hét drámai és négy gyermekelőadás került be az egy hónap múlva kezdődő, jubiláló Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának műsorába. A fesztivált hatvan évvel ezelőtt, első ízben is Nagybecskereken rendezték meg, csakúgy mint idén, amikor a Toša Jovanović Népszínház ad majd otthont a szakmabelieknek és a színházkedvelő közönségnek április 12-e és 19-e között. Miroslav Miki Radonjić szelektor válogatásában a tavalyi év 36 bemutatója közül versenybe száll az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Nasrtaji na njen život című előadása Anđelka Nikolić rendezésében (Martin Crimp szövege alapján, Magyarországon a.N.N.a. címen játszott előadás), az Újvidéki Színház Maja Pelević szövege alapján készült Narancsbőr című előadása Kokan Mladenović rendezésében, továbbá a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Strand című előadása, Urbán András szerzői projektuma, ezenkívül a nagykikindai Népszínház Karolina Nojber című előadása Nenad Gvozdenović rendezésében, a szabadkai Népszínház szerb társulatának Banović Strahinja című előadása Urbán András rendezésében, a zombori Népszínház Nóra című előadása Predrag Štrbac rendezésében, és a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház Balerina/Gamma Cas című előadása Irena Ristić rendezésében.

Gyermekelőadással a nagykikindai Népszínház, az újvidéki Ifjúsági Színház, a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház Bábtársulata, és a mitrovicai Dobrica Milutinović Színház bábelőadása száll versenybe. Mint azt a szelektor hangsúlyozta, kivételesen erős a mezőny, valamennyivel kevesebb, de színvonalas előadások készültek az idényben, és dicséretes, hogy a társulatok az anyagi nehézségek ellenére nívós produkciókkal tudnak a nézők elé állni.

– Már csak ezért is, de annál fogva is, hogy az ország egyik legrégebbi fesztiváljáról van szó, felkérem a tartományi, de ugyanúgy a köztársasági szerveket is, hogy anyagilag támogassák rendezvényünket – hangsúlyozta Radonjić. Mint kiderült, a fesztivál pénzügyi kerete 3 millió dinár, de még egy para nem folyt be a folyószámlára. Ljubica Risztovski, a Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesületének elnöke bejelentette, hogy a környező országokból, így Magyarországról is várnak vendégeket, a záróestet pedig élőben közvetíti a Vajdasági Televízió. Ekkor ugyanis nem a szokványos vendégelőadást kínálják fel a fesztivállátogatóknak, hanem egy zenés-műsoros összeállítást, melyben átadják az elismerő okleveleket azoknak a személyeknek, akik az elmúlt hat évtizedben tevékenységükkel hozzájárultak a fesztivál megmaradásához és fejlődéséhez, továbbá átadják az idei rendezvény díjait is.