2024. július 18., csütörtök

Változatossággal az unalom ellen

Internetes bemutatkozás lehetőségét teszi lehetővé a tartományi oktatásügyi titkárság az általános iskolások és középiskolák tananyagának prezentálására

Az oktatás színvonalának előmozdítása, a tanítók és tanárok motiválásának érdekében tavaly október óta internetes bemutatkozást tesz lehetővé a tartományi oktatásügyi titkárság az általános iskolákban és középiskolákban dolgozó pedagógusoknak. Rövid idő alatt, tehát 2009 októberétől 2010. március 5-éig mintegy 160 tanóra-prezentációt töltöttek fel a tanárok a honlapra ( www.obrazovanje.vojvodina.gov.rs/prezentacije iz školske prakse), melyeket több mint 7500 alkalommal tekintettek meg az érdeklődők. Ez szép eredmény – hangsúlyozta dr. Jeges Zoltán , tartományi oktatásügyi titkár a tegnapi sajtótájékoztatón, melyen Varga István , a csókai vegyi és élelmiszeripari középiskola tanára és Nenad Hinić , a rumai mezőgazdasági és élelmiszeripari középiskola tanára társaságában ismertette az eredményeket.

Mint a titkár hangsúlyozta, a biológia oktatásának szemléletességét elősegítő fóliák és a CD-Robi kiosztása mellett ily módon is segíteni igyekeznek az oktatás színvonalának növelésén a tartományban.

– Érdekes, hogy nem a nagyvárosi iskolákból érkezett legtöbb óraterv a honlapunkra, hanem zömmel a kisebb helységekből, kisebb tanintézményekből – mondta a titkár. – Meglepődtünk, hogy Csókáról és Szenttamásról például jóval több prezentáció érkezett, mint Újvidékről, Szabadkáról, Mitrovicáról, Zomborból, stb. Legváltozatosabban a középiskola II. osztályának tananyaga jelenik meg a prezentációk által, a tantárgyakat illetően pedig messzemenően a kémia vezet, melynek anyagát 51 prezentáció mutatja be, és ez mindössze két tanárnak a munkáját dicséri.

A magyar nyelvet illetően csupán 2 óratervet találunk, mert ennyit küldtek el a magyar tanárok, azaz 2 tanár munkája tekinthető meg a honlapon. Fontos tudni, hogy az óraterveket a nemzeti kisebbségek nyelvén is megjelentetik. A titkárság azt reméli, hogy a jövőben további változatos óraterveket küldenek el a tanárok, a honlap pedig ötletcserére, a tanórák változatosságára, az oktatás minőségének javítására szolgál majd, hogy elejét vegyük annak a jelenségnek, hogy a diákok „unatkozni járnak az iskolába”, mint azt egy véleménykutatás kiderítette.

Hogy mi motiválja a tanárokat arra, hogy elanyagiasodott társadalmunkban mindennemű díjazás nélkül is vállalják a „különmunkát”, azaz a kidolgozott óratervek internetes prezentációjának elkészítését, Varga István tanár szerint ehhez nem kell más, mint a pedagógusi munkát szeretni.

– Ha a tanuló látja, hogy nem azért mentem be az órára, mert eleget kell tennem a kötelességemnek, meg rá kell dolgoznom a keresetemre, hanem azért, hogy megtanítsak velük valamit, akkor eredményesen lehet dolgozni. Ezenkívül, ha a kréta és a tábla mellett más szemléltető eszközt is felkínálunk, gondosan felépítjük az órát, a diákok nem unatkoznak, hanem figyelnek, megtanulják az óra anyagát szinte teljes egészében már az iskolában – ismertette a tanár tapasztalatát az újságírókkal.