2024. július 18., csütörtök

Decemberben fejeződik az első félév

Az általános- és középiskolák június derekáig megkapják a 2008/09-es tanév kalendáriumát

A tartományi oktatásügyi tanács tegnap elfogadta a következő tanévre szóló iskolai kalendárium javaslatát az általános- és középiskolák számára. Eszerint a legnagyobb változás az lesz, hogy az első félév ismét december 24-én, a téli szünidő megkezdése előtt befejeződik, nem pedig a téli szünidő után január folyamán, mint a folyó tanévben. A kalendárium javaslatát a Köztársasági Oktatásügyi Minisztérium is támogatja, június 1-éig pedig meg fog jelenni a Hivatalos Lapban.

Az iskolákat várhatólag a következő hónap derekáig hivatalosan is értesítik a következő tanév beosztásáról.

A tanács tagjai – zömmel pedagógusok –, üdvözölték azt, hogy az első félévbe nem ékelik be a téli szünidőt, ugyanis a gyakorlatban semmilyen pozitívumot nem hozott: a gyenge tanulók nemigen javítottak decemberig megszerzett osztályzataikon, a jó tanulók pedig ellustultak. Mint azt az ülésen jelenlevő dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár hangsúlyozta, a minisztérium sugallata szerint egységesíteni kellene az egész köztársaság területén az iskolai kalendáriumokat, erre azonban, mint mondta nincs mód, ha tiszteletben akarjuk tartani a vallási ünnepeket. A 2008/09-es tanév a némi különbség ellenére egyszerre, június 19-én fog befejeződni egész Szerbiában.

A javaslat szerint Vajdaságban a következő tanév mind az általános, mind pedig a középiskolákban szeptember 1-én, hétfőn fog kezdődni, az első félév december 24-éig, szerdáig tart és 85 tanítási napból áll. A második félév január 19-én, hétfőn kezdődik, de nem egyformán fejeződik. Az általános iskolákban 95 munkanap után június 12-éig fejeződik, a nyolcadikosok számára azonban május 29-én, pénteken ér véget. A középiskolákban 100 munkanap után június 19-én, pénteken fejeződik a tanítás, kivételt képeznek a végzősök: a gimnazisták érettségizői május 22-én, a négy- és hároméves szakközépiskolák végzősei pedig május 29-én fejezik tanulmányaikat. Őszi szünet nincs, a tavaszi viszont 11 napos lesz, április 10-én, pénteken kezdődik, és április 20-án, hétfőn fejeződik. Ezúttal egy hét eltérés lesz a Gergely- és Julianus-naptár közötti húsvét között, így a tavaszi szünidőbe „belefér” mindkettő. Az egész tanévben két munkaszombat lesz, november 15-én és december 13-án.

A tanács napirendjén ugyancsak a jövő évi iskolakalendárium szerepelt, de megkerülhetetlenül felmerült több időszerű kérdés: az államvizsga, mely miatt továbbra is hosszú ideig kell várakozni, és csak Belgrádban ejthető meg, felmerült a középiskolai iratkozási pályázat, melyből több javaslatot nem hagyott jóvá a minisztérium: Zentán két szerb gimnáziumi osztály nyitása, Nagybecskereken két új hároméves szak nyitása magyar nyelven, és másokat. Mindezekről a kérdésekről érdemében továbbra sem sikerült egyeztetni a minisztériummal, mely, mint a titkár mondta, következetesen kerüli a tartománnyal való egyeztetést. Gond van továbbá az Orvostudományi Karral, ahol ún. integrált szak megnyitását is tervbe vették, viszont a minisztérium nem vette figyelembe. Mindezekről a kérdésekről a titkár az Újvidéki Egyetem képviselőivel kíván a minisztériumban tárgyalni.