2024. július 18., csütörtök

Több magyar osztályt nyit(hat)nak

Három négyéves és három hároméves magyar osztály megnyitására van lehetőség

A nagybecskereki középiskolák igazgatói – a korábbi évekhez képest – az idén sokkal nagyobb hajlandóságot mutatnak a magyar tagozatok megnyitására. Lehetőség van arra, hogy szinte minden közép- és dél-bánáti magyar végzős elemista anyanyelvén folytassa középiskolai tanulmányait Nagybecskereken, ahol három négyéves és három hároméves magyar osztály megnyitására van lehetőség. Az a kérdés, hogy a bánáti magyar diákok és szülők élnek-e majd az alkalommal.

– Akár csak a korábbi években, a gimnáziumban az idén is az általános szakon nyílik magyar első osztály, az egészségügyiben pedig a négyéves nővér-ápoló szakon lesznek magyar elsősök. A villamossági szakközépiskolában profilváltás történt. Az utóbbi években a háztartási gépek karbantartóit képezték ki magyarul, ehelyett most programozói szakon lehet majd továbbtanulni (ugyancsak négyéves szakon). Az egészségügyiben, a szakmák terén úgyszintén váltás történik: 15 leendő fodrász (leány) és 15 borbély (fiú) képzése indul(hat) be egy osztályban, magyar tannyelven. A műszaki középiskolában harminc géplakatos képzésére nyílik lehetőség. Remélhetőleg lesz kellő számú jelentkező, hiszen a környéken működő három hajógyárban folyamatosan keresik a géplakatosokat. A harmadik hároméves magyar osztály megnyitására a közgazdasági középiskolában van lehetőség, itt harminc leendő szakácsot vennének fel – mondta Hallai Zoltán, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola igazgatója.

A közelmúltban Muzslyán találkoztak a közép- és dél-bánáti elemik igazgatói. Feladatul tűzték ki a leendő magyar osztályok feltöltését, mivel az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a nagybecskereki középiskolák nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy odacsalogassák a diákokat. Ezért történik az, hogy a vidékről legalább egy tucat diák más környezetben folytatja a tanulmányait. Pedig itt is adottak a lehetőségek, hiszen a muzslyai fiúkollégiumba és a nagybecskereki leánykollégiumba helyet kaphat a leendő elsősöknek legalább a fele. Kedvező körülmény az is, hogy a középiskolákban szép számban vannak még magyar tanárok. Gond viszont, hogy a Nagybecskerek irányába tendáló magyar diákok száma az utóbbi három évben 210-es átlagról 180-ra csökkent.