2024. július 18., csütörtök

Másra mutató műfajolvasás

ÚJ KÖNYVEK

A vajdasági magyar történelmi regény a XX. század utolsó évtizedében témájával foglalkozik Bence Erika legújabb kötetében, mely a Másra mutató műfajolvasás címet visel. A szerző a Vajdasághoz mint kulturális régióhoz kapcsolódó történelmi regény műfajának dilemmáival és ennek hagyományával vet számot. Kiindulópontja Gion Nándor munkássága, a főbb értelmezési szempontokat az emlékezet prózapoétikai működése, a határ és önazonosság-problémák vizsgálata adják. Az elemzések a Gion-regények értelmezései mellett a jelen horizontjában zajló folyamatokra is figyelmeznek, s a szerző kísérletet tesz például Vasagyi Mária vagy Lovas Ildikó prózájának a történelmi regény jelentette tradícióban való elhelyezésére. A kötet 2009-ben jelent meg a budapesti Napkút Kiadó kiadásában.

Mementó, 1944-45

A tavaly novemberben Oromhegyesen megtartott, a második világháború végén a délvidéki magyarság ellen elkövetett atrocitásokról szóló tanácskozáson elhangzott előadások írott változatát tartalmazza a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság most megjelent első kiadványa. A Mementó, 1944-45 címet viselő 180 oldalas könyvben dr. A. Sajti Enikő szegedi történész, Páll Tibor újvidéki egyetemi tanár, Forró Lajos Szegeden élő magyarkanizsai kutató, Mezei Zsuzsanna újvidéki főlevéltáros, Nagy Tibor topolyai történész, Teleki Júlia óbecsei emberjogi harcos és Mojzes Antal bajmoki helytörténész tanulmányai, valamint dr. Balla Ferenc, dr. Balla István, dr. Papp Árpád és Blaskó Márta hozzászólásainak szerkesztett változatai szerepelnek.

A kötet Szabó József szerkesztésében látott napvilágot. (hege)

Bill a mennybe megy

Szegedi-Szabó Béla 3 színművét tartalmazza a kötet: a címadó Bill a mennybe megy című három felvonásos komédia mellett a Johnny Ringo hazatér elnevezésű, 10 színpadi képből álló legendatöredéket és A kék árnyalat című egyfelvonásos kreatív kamaraterápiát. A budapesti Pont Műhely színház játszotta a szerző darabjait, a könyv gazdag képanyagát az előadásokon készült fotók alkotják. A könyv a zEtna kiadásában jelent meg.