2024. július 17., szerda

A közösség elvárásait felül kell múlni

A Szegedi Szabadtéri Játékokon a Carmen, a My Fair Lady és a Hair – Május 22-én szuperprodukció Kovács Ákos szervezésében

Budapesti tudósítónktól

Saját produkciók, a zenés színházi műfajok legvonzóbb címei, sztárok és népszerű művészek, akik még soha nem játszottak a Dóm téren – ilyesmivel várja a közönséget az idén Magyarország legnagyobb színházi fesztiválja, a Szegedi Szabadtéri Játékok.

Az utóbbi években a Szegedi Szabadtéri Játékok két, legfeljebb három saját produkciót állított színpadra a Dóm téren, a többi előadást pedig vagy koprodukcióban vagy vendégjáték formájában vonultattuk fel. Az idén eltérünk ettől a koncepciótól: négy saját produkciót mutatunk be – hangsúlyozta a Budapesten tartott sajtótájékoztatón Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Elmondása szerint az utóbbi öt évben folyamatosan mérték fel a közönség szokásait, igényeit, s az így kapott eredményekre alapozva meg tudták azt is határozni: a látogatók honnan érkezek, kik ők, és milyen elvárásokat támasztanak a szegedi előadásokkal kapcsolatban. – Kollégáimmal az adatok ismeretében úgy határoztunk, hogy mindig a nézői elvárások fölé kell helyezni a kínálat színvonalát – mondta az igazgató a várható irányvonalak ismertetésekor.

Kesselyák Gergely, a Játékok művészeti vezetője az idei előadások címeit ismertetve leszögezte: amikor tavaly véglegesítették az idei programot, éppen a gazdasági világválság mélypontja volt tapasztalható, s ennek ellenére vagy éppen ezért döntöttek úgy, hogy három olyan bombacímet dobnak be, ami mindig, mindenhol biztos sikert jelent. – A Carmen, a My Fair Lady és a Hair olyan darabok, amelyek mindig nagy érdeklődést váltanak ki – hangsúlyozta Kesselyák, aki a negyedik premierről szólva elmondta: Dózsa György történetét egy néptánci produkció, úgynevezett „tánckrónika” keretében dolgozza fel Zsuráfszky Zoltán rendező Szarka Tamás, a Ghymes együttes tagjának segítségével, aki az egyes dalok szerzőjeként, színpadi zenészként és énekesként is megjelenik az előadásban. A XXIV. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál gálájaként színre kerülő darabban tér vissza a tánc műfajához Novák Péter, a zenészek között megjelenik majd a Csík zenekar, valamint török, szlovák, orosz, román és szerb együttesek táncosai és zenészei, a Honvéd Táncszínház, a Szeged Táncegyüttes és még sokan mások.

A Dózsát időben megelőzi a My Fair Lady. A musicalklasszikust Novák Eszter rendező erőteljes tömegjelenetek, látványos show-elemek segítségével igyekszik megeleveníteni. Elisa szerepében a nézők Tompos Kátyát láthatják, Higgins professzort Széles László alakítja, míg Pickering ezredes megformálására Gálvölgyi János vállalkozott.

Bizet Carmen című operáját Kerényi Miklós Gábor állítja színre; a „furcsa drámai vonal és a misztikával, tragédiával teli füstös erotika” hangulatát a magyar Schök Atala, a lengyel Arnold Rutkowski és mások igyekeznek kézzelfoghatóvá varázsolni a nézők számára.

A Szegedi Szabadtéri Játékok negyedik bemutatója a Hair lesz, amelyet Bagó Bertalan állít színre, és amelynek dramaturgja Bereményi Géza lesz. Bagó a múlt század hatvanas-hetvenes éveinek világát szeretné megjeleníteni a színpadon, de az előadás a mai kort és körülményeket is ábrázolni igyekszik, a nézők rendkívül látványos tömegjelenetekre, filmszerű látványvilágra, vetítésekre számíthatnak. Berger szerepében a magyar musicalvilág egyik legnépszerűbb sztárját, Dolhai Attilát láthatják a Szegedre látogatók, míg Sheila alakját Peller Anna formálja meg.

Az idei Játékok érdekessége, hogy az évad egy szuperprodukcióval kezdődik: mivel május 22-én lesz kerek száz esztendeje annak, hogy megjelent a Délmagyarország című napilap első száma, a szerkesztőség méltóképpen szerette volna megünnepelni az évfordulót, s ezért Kovács Ákost kérte fel egy Szuperkoncert megszervezésére. – Az úgynevezett nulladik napi koncerten három fellépő lesz: a Magna Cum Laude és a Tankcsapda mellett az én produkciómat láthatja a közönség – mondta Ákos, aki azt ígéri: a Szegedi Szabadtéri Játékok színvonalához méltó előadással készül minden csapat, mert – habár rockelőadókról van szó – olyan show-technikát, olyan látványelemeket, olyan színvonalat szeretnének produkálni, amely megelégedésére szolgálhat az ötórás koncert közönségének.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Szegedi Szabadtéri Játékok darabjaira már tavaly augusztus óta megvásárolhatóak a jegyek, a teljes évadnak közel fele már el is kelt. Az érdeklődők igyekezzenek, hiszen például a Hair esetében már van olyan előadás, amelyre a belépők 70 százaléka elkelt. A www.szegediszabadteri.hu honlapon a produkciók időpontjáról és a jegyárakról részletesen lehet tájékozódni, s ugyanitt on-line bankkártyás jegyvásárlásra is van lehetőség.