2024. július 18., csütörtök

A Narancsbőr és a Szardínia a Steriján

Az Újvidéki Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is egy-egy előadással szerepel az 55. Sterija Játékok versenyműsorában – Urbán András két rendezése is a hivatalos programban

Művészi teljesítmény, színpadi kifejezésmód tekintetében szegényes, foghíjas színházi évadot tudhatunk magunk mögött, állapította meg Ana Tasić , az 55. Sterija Játékok nemzeti dráma kategóriájának szelektora. A tegnapi újvidéki sajtótájékoztatón, melyen a Sterija Játékok három szelektora ismertette az idei színházi fesztivál műsorát, Ana Tasić hozzáfűzte, hogy ez egy általános benyomás, ami nem vonatkozik a hét kiválasztott előadásra. Az általa tegnap megnevezett hét versenyelőadás modern drámai szöveg, kortárs szerzők művei, csupán egyről mondható el, hogy modern klasszikus mű (Borislav Mihajlović Mihiz: Banović Strahinja).

Az idei rendezvény érdekessége lesz, hogy a hazai drámai szerzők kategóriában három előadás külföldről érkezik, a hazai résztvevők között kettő magyar nyelvű előadás lesz, Urbán András az egyetlen rendező, akinek két rendezése is szerepel a versenyműsorban, nem kevésbé az, hogy magyar szerző: Beszédes István műve is helyet kapott a nemzeti kategóriában. Névvel és vezetéknévvel tehát a következő társulatokról és előadásokról van szó: Biljana Srbljanović: Barbelo, o psima i djeci című darabja, a zágrábi Gavella Városi Színház előadása Paolo Magelli rendezésében (Horvátország), Milena Marković: Brod za lutke műve alapján készült előadás a szlovéniai Slovensko narodno gledališče Ljubljana társulat előadásában és Aleksandar Popovski rendezésében, Dušan Kovačević: Generalna proba samoubistva szövege alapján az Isztambuli Városi Színház előadásában, rendező Nurulah Tundzser (Törökország), a már említett Borislav Mihajlović Mihiz: Banović Strahinja műve alapján készült előadás a szabadkai Népszínház szerb nyelvű előadása Urbán András rendezésében, Maja Pelević: Narancsbőr című műve az Újvidéki Színház előadásában és Kokan Mladenović rendezésében, Boris Liješević és Branko Dimitrijević szerzőpáros Čekaonica című műve alapján a belgrádi Atelje 212 Színház előadás, melyet Boris Liješević rendezett, és Beszédes István szövege alapján készült Szardínia című előadást a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház produkcióját Urbán András rendezésében.

A nemzeti színházak kategóriájában Aleksandra Glovački szelektor öt előadást választott ki, három Belgrádból érkezik, közöttük lesz a nagy médiakampányt megélt Haj Kokan Mladenović rendezésében, az Atelje 212 Színház előadásában, továbbá a Kruševaci Színház (Dundo Maroje) és a zombori Népszínház (Ibsen: Nóra). A nemzetközi jellegű versenyen kívüli kategóriában a zágrábi Kazalište mladih (Horvátország), a celjei Slovensko ljudsko gledališče (Szlovénia), a bukaresti-marosvásárhelyi Yorick Stúdió-DramAcum (Románia), a budapesti KoMa Társulat (Magyarország) a Fédra Fitness című előadással, valamint az amszterdami Stand up Tall Productions (Hollandia) egy előadással mutatkozik be, jelentette be Nikola Zavišić a kategória szelektora.