2024. július 18., csütörtök

Az emberiség téves eszméinek története

A magyar klasszikus drámairodalom egyik legkiemelkedőbb darabja, Az ember tragédiája az Újvidéki Színház színpadán – Formabontó előadás az élőbeszéd és a költészet ötvözetével

Hogyan válhatott a világ az édenkertből olyanná, amilyen? Létezik-e éden, vagy az egyedüli éden az a pokol, amelyben mi élünk itt a földön...? Kik vagyunk mi valójában? Meddig sokasodnak a tévutak az emberi fejlődésben? – mindezek és még egy sor gondolat merül fel Madách Imre Az ember tragédiája című műve kapcsán, melynek bemutatója ma 19 órakor lesz az Újvidéki Színházban. Az előadás főszerepét a Sterija-, Pataki Gyűrű- és immár Jászai Mari-díjas Balázs Áron, továbbá Ferenc Ágota és Elor Emina játszák, de a társulat további 12 tagja – Ábrahám Irén, Banka Lívia, Jankovics Andrea, Crnkovity Gabriella, Kokrehel Júlia, Figura Terézia, Kőrösi István, Varga Tamás, Sirmer Zoltán, Pongó Gábor, Hajdú Tamás, és Német Attila – is látható lesz a színpadon. Az előadást Gyarmati Kata dramaturg és Kokan Mladenović belgrádi rendező adaptálta, a rendezést is Mladenović vállalta magára Ferenc Judit segítségével, értesültünk a bemutatót megelőző tegnapi sajtótájékoztatón.

– Ez az előadás az emberiség téves eszméinek története. Nagyon tisztelem a mű szerzőjét, de mivel nem anyanyelvemen íródott, természetes, hogy érzelmileg nem kötődöm hozzá oly mértékben, mint magyar ajkú rendezőtársaim. Ezzel magyarázható az, hogy én kisebb tekintélytisztelettel nyúltam a hatalmas műhöz – nyilatkozta a rendező. – Előadásunkban megpróbálom újradefiniálni, hol tart az emberiség ma, és meddig sokasodnak a tévutak az emberi fejlődésben, amelyeket Madách olyan bölcsen megsejtett. A történet az elárult eszmék fejlődését követi, melyeknek a haladást kellett volna elhozniuk, de valójában csak boldogtalanná tették az embert.

Formabontó előadásra kell számítanunk, hangsúlyozta Ferenc Judit és Gyarmati Kata, akik a rendezővel együtt a legtöbbet dolgoztak az előadás elkészítésén. Mint a dramaturg hangsúlyozta, a madáchi szellemiséget megőrizve igyekezett újraértelmezni a tragédia szövegét.

– A rendezővel történő egyeztetések után biztos voltam abban, hogy a szöveg korszerűsítése nem elegendő, és nem lehet csupán prózára „butítani” Madách magasztos mondatait. Az élőbeszéd és a költészet ötvözetét igyekeztünk létrehozni, vagyis a gigantikus művet csodálatos dallamaival közérthetővé tenni a mai befogadó számára – mondta.

– Az előadás azzal kezdődik – magyarázta tovább Kokan Mladenović –, amivel Madáchnál fejeződik, vagyis Ádám öngyilkosságával, melyet az emberi történelem és a saját kora miatti kiábrándultságában követ el. Az ember tragédiája elénk tárja, hogy mi maradt meg az isteni műből, mivé vált az évszázadok során, mindenekelőtt az ember ténykedésének köszönhetően. Vagyis a mi hibánk, hogy a világ ma ilyen, amilyen.

A monumentálisnak ígérkező előadásban Ádámot Balázs Áron alakítja, Évát Ferenc Ágota, Lucifert pedig furcsamód nem férfi, hanem nő: Elor Emina, a többi színész a kar tagja. Feltűnő, hogy az előadásban nincs Isten, mint Lucifer mondja: Isten ideiglenesen nincs jelen, ezért Lucifer kénytelen átvenni a szerepét.