2024. július 18., csütörtök

Hét kötettel a könyvhétre

Hét kiadvánnyal vesz részt az újvidéki Forum Könyvkiadó az idei, 79. Ünnepi Könyvhéten és a 7. Gyermekkönyvnapokon Budapesten.

A ma kezdődő rendezvényen a vajdasági magyar könyvkiadók közös pavilonban mutatkoznak be, közöttük a legnagyobb hagyománnyal rendelkező Forum, mely Budapesten bemutatja új könyveit, de elérhetőek és megvásárolhatóak lesznek a tavalyi könyvhét óta megjelent kiadványok is.

A kiadó könyvheti listáján szerepel a régen várt, frissen megjelent Pechán-kötet Bela Duranci–Bordás Győző–Németh Ferenc szerzőhármas műve, Pechán József/Jožef Pehan címmel. A magyar és szerb nyelvű kötet nagy adósságot törleszt Pechán József (1875–1922), a délvidéki magyar képzőművészet kiemelkedő egyéniségének irányába. Két évtizeddel ezelőtt jelent meg A két Pechán című monográfia, mely igényt támasztott a további kutatások iránt, ezt tartották szem előtt a szerzők, amikor a jóval bővebb kiadást megtervezték az idősebbik Pechánról. A könyvhéten szerepel még Harkai Vass Éva: Mi volt szép C.-ben? című negyedik versesköte. A szerző nosztalgiája emlékekből, egykori úti élményekből, kapcsolatokból s a hozzájuk kötődő, az emlékeket, az élményeket felidéző, életre hívó tárgyi valóságból, a mindennapok apró reáliáiból formálódik. A prózakötetek közül kiállítják Bordás Győző: Az Úr órája művét, a tanulmánykötetek közül pedig Hódi Sándor: A déli végeken című kötetét, melyben a pszichológus-szociológus szerző a vajdasági magyarság lélektanát kutatja és Kalapis Zoltán:„Negyvennyolcnak nagy idejében” című kötetének reprint kiadását. A Magyar Szó egykori főszerkesztője, a lelkes kutató e könyvében a negyvennyolcas hagyományainkból merített, a szabadságharc bácskai és bánáti, részben pedig a délszláv országokból származó részvevőinek érzékletes életrajzát szedte csokorba. Ezenkívül két gyermekkötetet állít ki a Forum, a Mátyás király országlása címűt, melyJung Károly néprajztudós több évtizeden át tartó vajdasági gyűjtőmunkáján alapszik, s melyet Bognár Antal mesél el a maga írói tehetségét is beleszőve a történetekbe. A másik pedigBalogh István: Panna és Mágocs című meseregénye, mely a tiszai halászok mondavilágából meríti témáját.

Mint azt Németh Ferenc, a kiadó igazgató-főszerkesztője nyilatkozta, a szerzők közül Budapesten dedikálnak a Pechán-kötet szerzői, továbbá Hódi Sándor, Harkai Vass Éva és Balogh István.