2024. október 7., hétfő

Bábfesztivál Adán, óvodás színjátszás Kishegyesen

A Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete szervezésében vajdaságiak is eljutnak a néphagyományőrző óvodák gödöllői találkozójára
dr. Szőke Anna

Óbecsén tartotta kibővített elnökségi ülését a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete, amelyen elsősorban az elkövetkező féléves időszak programjairól esett szó.

Dr. Szőke Anna elnök elmondása szerint hosszú éveken át meglehetősen elhanyagolta a szakma az óvodai bábjátszást, ezért az óvodapedagógusok egyesülete mintegy tíz éve a téli továbbképzés keretében igyekszik népszerűsíteni ezt az igen hasznos és eredményes eszközt az óvónők körében. A lelkes óvónők által végzett bábjátszás eredményét minden évben egy bábfesztivál keretében mutatják be a közönségnek – erre az idén március 24-én Adán kerül sor, ahol a magyar előadások mellett ezúttal is lesz néhány szerb vendégcsoport.

Hogy minél több gyerek lehessen részese ennek a páratlan élménynek, ezúttal a bábelőadások fognak vándorolni az intézmények között, és mindenhol két-két előadással mutatkoznak be a kis közönségnek.

Április 13-án és 14-én a Magyarországi Néphagyományőrző Óvodák Országos Találkozójára kerül sor Gödöllőn, ahova ismét eljutnak vajdaságiak is. Ezen a hagyományos rendezvényen minden alkalommal remek szakmai előadásokon és műhelymunkákon vesznek részt az óvónők, akik itt megszerzett tapasztalataikat továbbadják a kollégáiknak.

Május 9-én ad otthont Kishegyes a 17. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozónak, amire a szervezők várják a jelentkezéseket. Néhány szerb gyermekcsoport mellett az idén első alkalommal remélhetőleg a bácspetrőci szlovák óvodások is bemutatkoznak a közönségnek.

Az elnökségi ülésen könyvbemutatót is tartottak, ennek keretében a budapesti Tóth-Kása Ottília szociálpszichológus munkafüzeteit ismerhették meg a pedagógusok. Dr. Szőke Anna véleménye szerint a hiánypótló munkafüzetek szakszerűen épülnek egymásra hároméves kortól az iskolai előkészítő csoportig, és a feladatmegoldás mellett a kiadványok a gyermekek kreativitását is remekül fejlesztik. A Tépegetős-ragasztós, a Firkálós-rajzolós, a Hajtogatós-simogatós és a Vágós-nyírós füzetekben benne van a felhasználandó anyag is, így nem kell külön színes papírról gondoskodni. A kézügyesség- és fantáziafejlesztő füzetek Szőke Annánál rendelhetők meg darabonként 650 dináros áron.