2024. október 7., hétfő

Megállapodott a Jókai Mór MME és az önkormányzat

TÖRÖKBECSE

Decemberben számoltunk be arról, hogy a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület által használt épület bérlésére kiírt új pályázat után az önkormányzat a Jókai által használt és komoly beruházásokkal felújított épület egy részét és a nagytermet egy másik magyar egyesületnek ítélte oda. Az ügyben dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanácsa elnöke személyesen is közbenjárt, de az önkormányzat és a susányi helyi közösség, valamint a Jókai Mór MME és az újonnan alakult Susány Polgárok és Ifjak Egyesülete képviselőivel nem sikerült megállapodásra jutni. M iután az egyesület jogi útra terelte az ügyet, a Susány egyesület és az önkormányzat is jelezte kompromisszumkészségét, az önkormányzat pedig előrukkolt egy erre vonatkozó szerződéstervezettel.

Báló Tibor, a Jókai Mór MME alelnöke most arról tájékoztatott bennünket: az egyesület a múlt héten aláírta a szerződést.

– Megállapodtunk a közös teremhasználatról, ami elsősorban a néptáncosaink miatt fontos, akiknek egy ideig nem volt próbatermük – a jövőben hetente háromszor igénybe vehetik a mi fiataljaink is a nagytermet. A helyi közösség ezentúl rendszeresen fizeti a rezsiköltségeket abból az egy százalékból, amit vállalt a helyi járulék bevezetésekor, és a szerződésben sikerült a két egyesület működési költségeit is megosztani egyelőre négyzetméter-alapú felhasználás alapján, később külön villany- és gázórával. A feltételek nem tökéletesek, de nekünk fontos volt az, hogy az egyesület ne veszítse el a fiatalokat – jelentette ki Báló Tibor.

A megállapodásban foglaltaknak megfelelően az egyesület visszavonja az önkormányzattal szemben kezdeményezett peres eljárást. A megállapodás most az önkormányzatnál van aláíráson.