2024. július 23., kedd

Méltóképp bemutatni az értékeket

Állandó kiállítás az újvidéki Pavle Beljanski Emlékgyűjteményben

Pavle Beljanski festménygyűjteményét állították ki a nevét viselő Emlékgyűjtemény megújult termében, Újvidéken. A felújítást több mint negyvenmillió dinárral támogatta a tartományi kormány. Az Emlékgyűjtemény hat évtizedes fennállása után 2022-ben elkezdték a földszinti kiállítóterem renoválását, valamint a műalkotások és egyéb muzeális tárgyak megfelelő tárolásának és kiállításának biztosítását.

Az állandó kiállítást Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke nyitotta meg.

– Ez az emlékgyűjtemény egy találkozóhely, a kulturális események helyszíne, ahol a képzőművészet és a kultúra kedvelői megcsodálhatják Pavle Beljanski munkásságát, aki fáradhatatlanul gyűjtötte az elismert festőink műveit – mondta Mirović, majd hozzátette – mindent megteszünk azért, hogy az úgy nevezett kultúrtemplomok restaurálása folytatódjon, hogy kövessük elődeink küldetését, és bemutassuk kulturális kincsünket a hazai és külföldi közönségnek. Mirović külön kiemelte, hogy a tartományi kormány jövőre folytatja e kulturális intézmény helyiségeinek korszerűsítését.

A kiállítást a tartományi kormány elnöke nyitotta meg (Fotó: Albert Éva)

Fotó: Albert Éva

Az eseményen jelen volt Dragan Milošević tartományi művelődési titkár is, valamint köszönőleveleket osztottak ki azoknak a személyeknek és szervezeteknek, akik és amelyek hozzájárultak a Pavle Beljanski Emlékgyűjtemény munkájának sikerességéhez.

Nyitókép: A kiállítást a tartományi kormány elnöke nyitotta meg (Fotó: Albert Éva)