2024. július 18., csütörtök

Az óvodától a középiskoláig

Bemutatta a kétnyelvű oktatásra vonatkozó mintaprogramját a tartományi oktatásügyi titkárság

A vajdasági általános és középiskolák részére készített kétnyelvű oktatási mintaprogramot mutatta be tegnap az újságíróknak a tartományi oktatásügyi titkárság. A multikulturalizmusra törekvő programot dr. Jeges Zoltán titkár, Danica Stefanović titkárhelyettes, valamint két tanárnő ismertette. A kétnyelvű oktatás az óvodától a középiskoláig nem jelent mást, mint az Európai Unió hivatalos nyelvein tanítani, de a Vajdaságban élő nemzetek nyelvén is, hiszen a kisebbségek nyelve hivatalosnak számít az unióban, és ez távlatokat nyit számunkra – indokolta dr. Jeges a projektum fontosságát.

Mint hangsúlyozta, a régóta előkészítésben levő projektum teljes mértékben illik a tartomány multikulturális jellegéhez, sőt annak előmozdításához is hozzájárulhat. Danica Stefanović szerint a projektum lehetővé teszi a fiataloknak, hogy az anyanyelv tanulása mellett az európai előírásoknak megfelelő programokban vegyenek részt, mely szerint az anyanyelv mellett legalább még két nyelv ismerete ajánlott. Ezzel az oktatás és együttműködés új lehetőségei nyílnak meg.

Máris mintegy húsz iskola jelezte részvételi szándékát, akik a magyar és a szlovák nyelvű oktatás iránt érdeklődnek, a felmérés pedig szeptemberben kezdődik. A kétnyelvű programot hároméves munka keretében mintatagozatként az általános iskola hatodik osztályától, illetve a középiskola második osztályától vezetnék be, amikor a heti tanítás 25-30 százaléka történne idegen nyelven. Fontos lenne, jegyezték meg, hogy az idegen nyelvű oktatáshoz megfelelő tankönyveket és szemléltető eszközöket biztosítanak. A titkárság az előkészítés során együttműködött különféle Szerbiában működő intézetekkel (Brit Tanács, Goethe Intézet, Francia Kulturális Központ), melyek nyelvén a tanítást többek között majd megszervezik. A sajtótájékoztatón egyúttal bejelentették, hogy szombaton, 21-én 9.30 órai kezdettel a Tartományi Képviselőházban ünnepélyesen is bemutatják a kétnyelvű iskolák tervét.