2024. július 18., csütörtök

Tranzíció állami dramaturgia szerint

Bírósági perekkel fenyeget a neves vajdasági filmszakembereket maga köré gyűjtő újvidéki Terra Film, mert botrányosnak és tarthatatlannak tartja, hogy négy éve „sikertelenül magánosítják”

Képzeljük el, hogy négy éve áruljuk autónkat, melyet azért nem adunk el, mert valaki rendre azzal hiteget bennünket, hogy megveszi, de ezt mégsem teszi meg, a jármű pedig rothad, nap mint nap kisebb az értéke. Ez történik az újvidéki székhelyű Terra Filmmel, vagyis ezt teszi vele a Tartományi Végrehajtó Tanács, ugyanis magánosítását immár ötször megakadályozta egy utolsó percben küldött átirattal az elmúlt négy évben. Csakhogy a magánosítás elodázásán túl nem tesz semmit helyzete rendezése érdekében, így akár az a bizonyos autó, a Terra Film is egyre rosszabb helyzetbe kerül – magyarázta szemléletesen Želimir Žilnik , a Terra Film vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón, melyet elsősorban azért hívtak össze, mert ismételten arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy az állam ily módon csődbe juttatja a valamikor virágzó vállalatot. Žilnik bejelentette azt is, hogy készek bírósági úton harcolni az intézményért, melynek 90 százaléka társadalmi tulajdonban van, s melynek Futaki úti székházát immár a zömmel nyugdíjas tagság saját pénzéből tartja fenn.

Petar Latinović, ugyancsak neves filmrendező szerint az állam tudatosan teszi tönkre a Terra Filmet, ki tudja milyen érdekből. Szakmai melléfogások sorozatáról, vagy szándékos tönkretételről van szó? Latinović szerint egyértelmű ez utóbbi, az, hogy a Tartományi Végrehajtó Tanács azzal, hogy nem tesz semmi a vajdasági filmintézményért, romba dönti. A tranzícióban levő országunk tipikus dramaturgiája szerint jár el az intézménnyel – állítja –, miközben pénztelenségre hivatkozik. De, miért csak a vajdasági filmre és a Terra Filmre nincs pénze? – tette fel a kérdést a rendező, megjegyezvén, hogy azért jogos a kérdés, mert a belgrádi filmközpontokban készült filmek felirata arról tanúskodik, hogy az ott készült filmek támogatására igenis van pénze.

Kendőzetlenül botrányosnak minősítette a helyzetet Vicsek Károly, az egykori Neoplanta, immár Terra Film ugyancsak megpecsételő alakja, neves filmrendező, leszögezvén, hogy korántsem ártatlan helyzetről van szó, hanem a demokratikus rendszer megmagyarázhatatlan, elegáns támadásáról a vajdasági film ellen. Mint kifejtette, a korábbi kommunista rendszerben egyértelmű volt a cenzúra, félreérthetetlen a támadás egyes alkotók ellen, most viszont azzal, hogy nem tesznek semmit, csöndben hagyják kialudni a filmkészítés legkisebb szikráját is Vajdaságban. Hogy miért nem látják be a demokratikusnak nevezett társadalmi rendszer vezetői, hogy ezzel mekkora kárt okoznak, hogy mennyi szakmát és szakembert hagynak veszendőbe menni itt, a tartományban, Vicsek számára is érthetetlen, ugyanakkor felháborító is.

A Terra Film vezetői mielőbb szeretnék megoldani a négyéves agonizálást, akár azon az áron is, ha a megoldást hazai, vagy nemzetközi bíróságon találják meg.