2024. július 18., csütörtök

Mesterfokozat és doktorképzés

Meghirdették a pályázatot az újvidéki Bölcsészettudományi Karon

Az újvidéki Bölcsészettudományi Karon meghirdették a pályázatot a doktori képzésre, melynek a bolognai rendszer szerint feltétele a 300 pontot vivő, ötéves tanulmány. A doktori képzés három évig tart, és újabb 180 pont megszerzésére kötelezi a hallgatót. Nyelv és irodalom stúdiumra 70 (ebből 10 közköltséges), tanítási módszertanra 13 (5), pedagógiára 15 (3), pszichológiára 25 (4), filozófiára 5 (1), szociológiára 10 (2), történelemre 8 (1) hallgatót vesznek fel. A nyelvi, irodalmi stúdium kategóriába tartoznak a Magyar Tanszéket fejezettek is. A tandíj évente 120 000 dinár.

A mesterfokozat megszerzésére is meghirdették a pályázatot, mindazok részére, akik négyéves bölcsészettudományi tanulmány után ezt a fokozatot is szeretnék megszerezni. Ezt a tanulmányt tanszékenként szervezik meg, a Magyar Tanszékre pl. 25 hallgatót vesznek fel, ebből 5-t közköltségre. Akik nem jutnak be a költségvetés terhére, azok 65 000 dináros tandíjat kénytelenek fizetnek. Mint azt dr. Láncz Irén tanszékvezetőtől megtudtuk, az egy tanulmányi évet jelentő mesterképzés első szemeszterében egy kötelező tárgy mellé 5 választható tárgyat (ebből egy idegen nyelv) vesznek fel a jövendőbeli hallgatók, a második szemeszterben pedig diplomamunkájukat készítik.

A korábban megszerzett oklevél értékelése, az iratkozás díja és a biztosítás címén további 5000 dinárt kell fizetni mindkét stúdium esetében. Az iratkozás is egyidejűleg zajlik: szeptember 15–25-e között lehet jelentkezni, a végső rangsort október 6-án teszik közzé, az iratkozás pedig október 7–17-e között lesz. Bővebb felvilágosítás a 021/485-3902-es telefonszámon (oktatási prodékán), vagy az ff.ns.ac.yu honlapon kapható.