2024. július 18., csütörtök

Megduplázódott a magyar ballagók száma

Újvidéken egyre többen fejezik be magyar nyelven középiskolai tanulmányaikat – A tartományi oktatásügyi titkárság nem támogatta a Szülők Fórumának az idegenforgalmi szak beindítására tett ja

Újvidék vonzáskörében idén májusban közel 160 fiú és lány fejezi általános iskolai tanulmányait, ami az utóbbi évek lélekszámához mérten kivételesen „eredményes” évnek számít. Ezúttal is Temerin áll az élen, az újvidéki Szülők Fóruma civil szervezet adatai szerint ott 105 végzős búcsúzik a Kókai Imre iskolától, majd következik Újvidék 36, Budiszava 10 és Piros 6 tanulóval, tehát összesen 157 magyarul tanuló fiatal kerül ki az általános iskolák padjaiból, és iratkozhat magyar nyelvű középiskolába. Nem véletlen a feltételes mód, magyarázta Pázsin Farkas Julianna , a fórum elnöke, az újvidéki József Attila Általános Iskola pszichológusa, hiszen a diákok egy része sajnos nem tanul tovább, egy másik része pedig nem magyar nyelvű tagozatra iratkozik.

– A többség azonban mégis magyarul folytatja tanulmányait. Ebben bizonyára része van a Szülők Fórumának is. Büszkén mondhatom, hogy megalakulásunk óta a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben tartjuk a magyarul tanuló középiskolások évzáró ballagóünnepségeket, s amíg korábban 37–47 ballagónk volt, tavaly ez a szám már 87-re szökött fel. Ez nagy öröm, mert megduplázódott a magyarul tanulók száma középiskolai szinten.

Tudni kell, hogy amikor a Szülők Fóruma megalakult, akkor mindössze két középiskolában volt magyar tagozat: a Svetozar Marković Gimnáziumban és a Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskolában. Azóta elég nagy változások történtek, s ezeket a változásokat a Szülők Fóruma kezdeményezte. 2001-ben megnyílt az újvidéki Április 7. Egészségügyi Középiskolában a magyar tagozat, majd két évvel később a futaki Mezőgazdasági Középiskolában is, és három éve a Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskolában is anyanyelvükön tanulhatnak a diákok – foglalta össze az elnök az elmúlt évek tapasztalatait.

Tekintettel a szép számú idei végzősre, a fórum kezdeményezte egy új, idegenforgalmi szak megnyitását a Svetozar Miletić Közgazdasági Középiskolában. Mint az elnök mondta, ez jó alkalom lett volna az oktatási hálózat továbbfejlesztésére, sajnos azonban a kezdeményezés nem talált megértésre a tartományi oktatásügyi titkárságon, még akkor sem, ha ezt indokolta volna a végzősük nagy száma és az a tény, hogy a temerini Lukijan Mušicki Középiskolában van egy szak, amit évek óta meghirdetnek, de nem nyitnak meg. Konkrétan azt javasoltuk, hogy szüntessék meg a fémesztergályos szakot, mely évek óta a tényleges érdeklődés híján nem indul be, és csak foglalja a helyet a pályázatban. Azt ajánlottuk, hogy ebben az intézményben szüntessék meg formálisan is ezt a szakot, mert eddig sem működött, helyette pedig Újvidéken nyíljon meg a turisztikai szak. A fórum felmérése szerint 27 érdeklődő lett volna az idegenforgalmi szakra, több mint annak idején az igen népszerű egészségügyi középiskolában a magyar tagozat megnyitásakor.

– Mi rendszeresen, tehát éveken keresztül elemezzük a helyzetet, ennek alapján teszünk javaslatot. A turisztikai technikusi szak iránt valóban nagy érdeklődés nyilvánult meg nemcsak Dél-Bácskából, hanem Bánátból, de még Észak-Bácskából is. Újvidéknek nagy a vonzáskörzete a magyar diákok részére is, mert jó a kollégiumi kínálata, itt a legtöbb a továbbtanulási lehetőség is, így a diákok szívesen tanulnak ebben a városban. Tehát Újvidék nem egy zárt rendszer, hanem nyitott mindenki számára – mondta Pázsin Farkas Julianna.

A fórum előzetes felmérése szerint idén az egészségügyi középiskolában ismét „telt ház” lesz, a villamosságin 25–30, a képzőművészeti középiskolában 20, a gimnáziumban pedig 15 fő körül fog alakulni a létszám. A futaki Mezőgazdasági Középiskolából még nem érkezett visszajelzés, remélhetőleg azonban itt sem lesz kérdéses az évek óta megnyíló tagozat megmaradása.