2024. szeptember 26., csütörtök

Nincs vége

Ma zárul Újvidéken a II. Cinema City

Újvidéken egykoron 12 mozi működött, most pedig egy, azaz csaknem egy sem. A hetedik művészet ezért is került az Exit Egyesület figyelmének központjába, mely a Cinema City projektumával a városban és a régióban a mozi revitalizációját tűzte ki zászlajára – fogalmazott Ivan Lalić , a nemzetközi filmfesztivál művészeti igazgatója a másodízben megszervezett rendezvény előestéjén. Majd pontosan egy héttel ezelőtt megkezdődött a nyolcnapos, ma (szombaton) záruló fiesta, melyre mintegy 30 000 ember váltott jegyet.

Négy fedett moziban és három kerthelyiségben, 14 válogatás keretében több mint 130 szerbiai és külföldi filmalkotást pergettek, számos filmalkotót csalogatva ezzel Újvidékre a világ mintegy tíz országából. A fesztivál egyik csemegéje volt a külön versenyprogramba bemutatott 10 000 dollártól is alacsonyabb költségvetésű filmek kategóriája, melyre pályázatot írtak ki, és hihetetlenül sok, mintegy száz alkotást neveztek be a szerzők. Ezek közül 28-at mutattak be a héten. Több tíz interaktív vitafórumot rendeztek az Ifjúsági Színházban és a Radio Caféban, melynek vendégei a filmvilág neves szakemberei voltak és természetesen néhány szerbiai film (Biro za izgubljene stvari, Miloš Branković és Princ od papira) csapata személyesen is megjelent.

A fesztivált Vinko Brešan horvát rendező Nincs vége (Nije kraj) című, fekete humorral átitatott szerelmi története nyitotta meg, melynek főhősei a horvát mesterlövész és a szerb pornószínésznő. A teljesítményről, azaz a két fő kategória, az Exit Point és a Nemzeti Színezet válogatásba bekerült alkotások művészi színvonaláról öttagú zsűri dönt:Peter van Bueren holland filmkritikus, Despina Muzaki, a Szaloniki Filmfesztivál igazgatója, Thomas Pollard francia színész, Dom Rotheroe brit rendező és Radan Popović szerb rendező az Egyesült Államokból. Döntésüket a ma esti zárórendezvényen hozzák nyilvánosságra.

Amíg a tavaly startoló Cinema City első ízben nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, egyes neves filmalkotók valóságos katasztrófáról beszéltek, addig csak remélni lehet, hogy egészében nézve a második sikeresebb rendezvény lesz. A nem épp hízelgő végkicsengés ellenére Újvidék idén is jelentős összeggel támogatta a fesztivált. Mint Radovan Jokić, a város leköszönő kultúrfelelőse fogalmazott, Újvidék bekerült a 12 legerősebb fesztiválváros közé a világon, ami arra sarkallja, hogy teljes joggal a régió kulturális központjává fejlődjön.