2024. július 18., csütörtök

Csak kis tettek vannak

TÉVÉJEGYZET

Talán nincs is olyan ember, aki ne figyelte volna lenyűgözve kisgyerekkorában a hangyaboly életét, az állatok jövés-menését, sürgölődését. Ezeknek a társas életmódot folytató rovaroknak a tevékenysége valóban fantasztikus, de ehhez ismernünk kell őket, hiszen azt sem tudjuk, hányféle fajuk fordul elő a Földön. Csak néhány példa: egyesek rabszolgákat tartanak, mások – a levélvágó hangyák – valóságos kertészek. Gombakertjeikben termelik meg saját táplálékukat.

Vannak, amelyek hosszan tartó háborút viselnek szomszédaik ellen, sokuk elől még a nagyobb testű állatok számára sincs menekvés. Ezt a hihetetlenül változatos rovartársaságot a Hangyák című angol ismeretterjesztő film által ismerhettük meg (ki tudja, hányadik műsorra tűzését sikerült elcsípnem), már akinek ideje, kedve volt hozzá. Mert szinte felsorolni sem lehet a különböző ismeretterjesztő sorozatokat, kisfilmeket, dokumentumfilmeket, melyeket kisebb mértékben a közszolgálati csatornák kínálnak, nagyobb mértékben pedig a Spektrum, a Discovery, az Animal Planet, a National Geographic, és más hasonló rendeltetésű tévécsatornák. A szerbiai állami csatornák e tekintetben igencsak elmaradnak, és ezt valamennyien csak sajnálhatjuk, hiszen a természet nagyobb fokú ismeretével a környezet védelme is bizonyíthatóan fokozottan érvényesül.

Lehet, hogy tisztában van ezzel Oliver Dulić környezetvédelmi miniszter is, intézkedéseivel mégis egészen más irányból közelít az égetően sürgős ökológiai kérdések megoldásához. Azt hiszem, meg is lepett volna, ha nem egy újabb adót róttak volna ki ránk. Nos hát, tényleg nem tréfa, április 1-jétől minden műszaki áru megvásárlásával környezetvédelmi adót is fizetünk. Hogy ettől mennyivel lesz tisztább a városi levegő, vagy kevésbé szennyezett a Jegricska? Félő, hogy nem sokkal, mert bár a környezetvédelem nagyszerű és nemes eszmény, tenni érte nem is olyan egyszerű. Gondolom, ezzel a miniszter is tisztában van, de hát azzal a kis pénzzel, ami adó címén várhatóan csordogálni fog, majd csak elbánnak valahogy.

A fejlettebb világban például az interaktív televíziózás segítségével kísérleteznek megteremteni a kellő ökológiai motivációt és öntudatot. Egy brit terv a szelektív hulladékgyűjtőkben elhelyezett üvegekért, konzervdobozokért, műanyag palackokért pontokat ad a részt vevő polgároknak, amelyeket az iTV (interaktív tévé) platformon ellenőrizni és rendszerezni tudnak, majd a hozzájárulással összhangban bizonyos százalékot leírnak például a helyi adójukból, vagy maguk a résztvevők felajánlhatják a város iskolájának sportszervásárlás céljából. A kreatív ötlet nagyszerűsége abban rejlik, hogy a szelektív hulladékgyűjtés követhető és átlátható tevékenységgé válik a néző számára. A televízió zseniális eszköz lehet!

Nincsenek nagy szavak, csak kis tettek – hangzik egy másik, igen ismert szlogen a mobilgyártó Nokiától. A tisztább és biztonságosabb környezet megteremtése érdekében hatékonyan tevékenykedő finn világcég akcióival nehéz lesz a szerb környezetvédelmi miniszternek felvennie a versenyt, bár mi megelégednénk a kisebb szavakkal, de kicsit nagyobb tettekkel is. Hát még a kisebb adóterhekkel!