2024. július 18., csütörtök

Naprakész adatok

Egyetemi iratkozás -- A tervezett 8629 helyre a jelentkezés első két napján összesen 7141-en jelentkeztek – Magyar nyelven csak akkor lehet felvételi vizsgát tenni, ha jelentkezéskor azt kér

Lezárult a hétfőn kezdődött, háromnapos jelentkezés az állami alapítású Újvidéki Egyetem 14 karán, valamint a kilenc szakfőiskolán. A mintegy 8500 helyre pályázó végzett középiskolás június 30-a és július 2-a között tesz felvételi vizsgát kivéve az újvidéki Művészeti Akadémiát, ahol a képességvizsga már megkezdődött, valamint a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart és a zombori Pedagógiai Kart, ahol ma tartják a képességvizsgát, majd június 30-án, illetve július 1-jén a felvételit. A végleges felvételi eredményeket július 7-éig kötelesek a karok közzétenni. Kivételek itt is lesznek: a Jogi Karon 8-áig, a Művészeti Akadémián egészen 8–9-éig kell várni a végső sorrendre. Tekintettel az életszínvonalhoz képest méregdrága tandíjakra, nagy a nyomás a fiatalokra, hogy bejussanak a mintegy 4700 közköltséges helyre, ugyanis a kívül rekedtek (csaknem 4000 önköltséges helyet hirdettek meg) 50 000–160 000 dináros tandíjat lesznek kénytelenek fizetni.

Idén újdonságnak számít, hogy az egyetem szakszolgálata, a www.ns.ac.yuhonlapon naprakészen követi az iratkozás első körének eseményeit. Tegnap már tájékozódhattunk, hogy a jelentkezés első két napján mekkora érdeklődést tanúsítottak a jövendőbeli gólyák egyes karok iránt. Eszerint a tervezett 8629 helyre összesen 7141-en jelentkeztek, az első nap 3676-an, a második napon 3465-en. Érdekes, hogy a Művészeti Akadémián első nap 285-ben adták át jelentkezési lapjukat a 177 helyre, második nap pedig senki. A többi karon igencsak éltek a hallgatók a második nap adta lehetőséggel is, így legtömegesebben a Bölcsészettudományi Karra jelentkeztek, ahol a 913 helyre már 1185-en pályáznak. Nagy az érdeklődés az Orvostudományi Kar iránt is, ahol az 525 helyre két nap alatt 542-en jelentkeztek. A többi karon eddig kevesebben jelentkeztek, mint amennyi helyet meghirdettek. Legkisebb az érdeklődés a nagybecskereki Mihailo Pupin Műszaki Kar iránt: 154-en jelentkeztek a 485 helyre, és a Technológiai Kar iránt, ahol 139-en pályáznak eddig a meghirdetett 240 helyre. A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra 45-en jelentkeztek az összesen 60 helyre, ebből 40 közköltséges.

Habár nem újdonság, mégis az idei iratkozás egyik tanulságos mozzanata között kell megemlítenünk azt, hogy a karok mindegyike pályázatában hangsúlyozza: a határon kívül élő szerbek ugyanolyan feltételekkel tanulhatnak az Újvidéki Egyetemen mint a szerbiai állampolgárok, vagyis a közköltséges kategóriába ugyanúgy bejuthatnak, mint az itteni adófizetők. Ugyanakkor egy kar sem veri nagydobra (a pályázatok és a honlapok tanulsága szerint), hogy szükség esetén a Vajdaságban élő nemzetek nyelvén is megszervezi a felvételit. Pedig van rá példa, lehetőség is, csak élni kell vele. A magyar nyelvű felvételi csupán a szabadkai, elnevezésében is magyar tanítóképzőben egyértelmű a karok közül, de pl. természetes az ugyancsak szabadkai két oktatási nyelvű Műszaki Szakfőiskolán is. Az újvidéki karok közül a Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékén is magától értetődő, a többi tanszéken kérni kell, továbbá a Jogi, a Műszaki, a Mezőgazdasági, a Technológiai, a Természettudományi-Matematikai Karon kérhették jelentkezéskor a pályázók, valamint a szabadkai Közgazdasági és Építészeti Karon. Ha nem kérték, szerb nyelven kell felvételi vizsgát tenniük.