2024. július 18., csütörtök

A jókedv nem naivitás

Tévéjegyzet

Tizenöt éve televíziózik. Többek között játékos vetélkedőkből, országjáró műsorból ismerhetjük, neve pedig nem olyan rég egybeforrt a magyar borkultúrával. Természetessége, kedves egyénisége nem maradhat titokban, műsorait is áthatja. Sokan mondják, naiv és infantilis. Pedig a pozitív szemlélet és a jókedv nem naivitás, mint ahogy az sem – vallja –, hogy a jó dolgokra nyitott és kíváncsi. Talán sokan ráismernek, ha mégsem, akkor kimondjuk: Borbás Máriáról, a Magyar Televízió egykori és a Hír TV jelenlegi újságírójáról van szó.

Egy valóban rendhagyó arc és személyiség a magyar televíziózás egén, aki politikától és bulvársajtótól távol tartva magát, egészen egyszerűen a pozitív életszemléletet, a szeretetet és a reményt ébreszti az emberekben, úgy is mondhatnánk: keresi riportalanyaiban. Olyan sorsokat, családi történeteket talál a pénteken, szombaton és vasárnap is vetített Családmesékben, melyek nem egyszerűen azért rendhagyóak, mert neves magyar családokhoz kalauzol el bennünket. Egészen pontosan ő érkezik vendégként a Családmesék főszereplőihez, csakúgy mint a Vörös és fehér, az Egy nap, vagy az Arcok a liftben műsoraiban. A kéthetente szombat esténként sugárzott Buké talk-show műsorán (ugyancsak HírTV) viszont ő a vendéglátó, de ettől még nem lesz kevésbé szórakoztató a műsora. Mégsem ez a fő erénye, hanem az, hogy sok tekintetben eltér a jelenleg futó, vagy magukat ide soroló produkcióktól, és valódi beszélgetést kínál a nézőnek. A műsor küllemében is különbözik a többi talk-show designjától, hiszen az utóbbi idők legmerészebb díszlete került a stúdióba. A hatásukban világos falak, és padló, az egyedi világítási megoldások, és a show-teret lefedő hét kamera (köztük a Magyarországon elsők között alkalmazott teleszkópos, vagyis technocrane-technológia) már önmagában is unikum a képernyőn. A Buké tartalmát illetően sem olyan, mint a többi, hasonló, mondhatni szokványos talk-show. Érték orientált, vagyis az egyik fő szempont a vendégek kiválasztásánál nem a mondvacsinált, hanem a valós teljesítmény.

Hogy mitől lesz jó műsor egy beszélgetős show, mitől egyediek, hangulatosak Borbás Mária műsorai? Bármilyen meglepő, a jó beszélgetésektől. Véleményem szerint sem Liptai Claudia a TV2-n, sem Hajdú Péter a Viasat3-on nem tud megfelelni ezeknek a feltételeknek. Ugyanazok az ún. csillagok jönnek-mennek, akiket amolyan kicsit nőies rosszmájúsággal, vagy férfias rámenőséggel faggatnak, ki tudja miről. Borbás Mária viszont már korábbi műsoraival is bizonyította, hogy nemcsak felkészülten, szellemesen, oldottan tud társalogni, hanem rendelkezik egy, a médiában rendkívül szükséges tulajdonsággal: valóban kíváncsi a beszélgetőpartnerére. Persze a Buké esetében a „társelemek” sem mellékesek, ilyen a bor: a vendégek minden műsorban minőségi borokat fogyasztanak, de ilyen a gasztronómia is, adásonként bemutatnak valamilyen különlegességet a különféle kultúrák konyhájából, és – de nem utolsósorban –, mindenképp ide sorolhatók a kiváló zenét szolgáltató Bolyki fivérek is.