2024. szeptember 26., csütörtök

Inspirációk Rodin nyomán

Az újvidéki 14. INFANTon – Nemzetközi Alternatív és Új Médiumok Fesztiválján – tizenhat előadást láthat a közönség, ennek fele külföldről érkezik.

Számos kísérőrendezvény, közöttük performance-ok, szimpóziumok, kerekasztal-beszélgetések, műhelymunkák kísérik a csütörtökön záruló fesztivált a város több pontján.

Ma (szombaton) 20 órakor a horvátországi k.o./kombinirane operacije mutatkozik be az Újvidéki Színházban I am 1984 című pseudotudományos utazásával 1984-en át, majd 21.30-tól az Ifjúsági Színházban a zimonyi Madlenianum álomszínházat mutat be 12 képben Miroslav Benka elképzelése alapján Oslikano injem címmel. A Katolikus Portán 23 órától a Magyarországról érkező Góbi Rita truppja lép közönség elé, Fehér fal –Inspirációk Rodin nyomán címmel sajátos mozgásszínházi darabot ad elő. Az újvidéki születésű művésznő 2003 és 2006 között a Pécsi Balett tagjaként több klasszikus és kortárs darabban megcsillogtatta tehetségét, emellett koreográfusként is egyre ismertebb a szakmában. Az Inspirációk Rodin nyománelőadással egy kis Párizs költözik majd Újvidékre a modern plasztika úttörőjének, a nagy francia mester, Auguste Rodin ihletésére, nem kevésbé Gáspár József szopránszaxofonjának és ütőgardonjának hangjaira.

Érdekesnek ígérkezik vasárnap 16 órától az olasz Massimo Ganetti – az idei Infant háromtagú zsűrijének elnöke –, előadása az Art Klubban, melynek témája: mit tehet a színész a színházban és azon kívül az emberi lélek fejlődéséért a szegénység időszakában. A nap fő eseménye mégis minden bizonnyal a kotori Nikola Đurković MK Médeia című előadása lesz a Szerb Nemzeti Színházban, majd 22 órától Danijela Aćin Overdone and Gone című bemutatkozása.

Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk hétfőn 20 órától a boszniai Mo-Art csoport bemutatkozását az Újvidéki Színházban, kedden 20 órától a San Marinó-i Bradipotheatar 1704 című előadást az Ifjúsági Színházban, majd 21 órától a SZNSZ-ban az Ister Teater Három nővér avagy Csehov körül című előadását. Szerdán a sisaki városi színház Kos című előadása tarthat nagy érdeklődésre számot ugyancsak az SZNSZ-ban, a zárónapon, jövő csütörtökön pedig az újvidékiek találkozhatnaka Bitef teatarral, a Stanica/Belef társulatával, majd 22 órakor az Alice in Wonderband-koncerttel a Katolikus Portán zárul a fesztivál. A belépő a helyszínen váltható, egységesen 150 dináros áron.