2024. július 18., csütörtök

Apáczai Nyári Akadémia

Hétfőtől három héten át Újvidéken adnak egymásnak szakmai találkozót a vajdasági tanítók, tanárok, osztályfőnökök

Nyolcadik alkalommal rendezi meg Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a háromhetes Apáczai Nyári Akadémiát. Július 7-e és 25-e között az Apáczai Diákotthonban (Ćirpanov utca 54.) hetente váltakoznak a csoportok, első héten A természet titkai, a második héten a Történelem és magyarság, a harmadik héten pedig Személyiségfejlesztés az oktatásban címmel rendeznek szakmai találkozót és továbbképzést a pedagógusok számára.

A résztvevők igény szerint díjmentesen kapnak szállást, és az étkezés is biztosítva van számukra. A látogatók rendelkezésére állnak a számítógépek, a gazdagon felszerelt könyvtárat is a birtokukba vehetik. Mindegyik résztvevő látogatási tanúsítványt kap, valamint a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács jóvoltából könyvcsomagot, tudtuk meg a szervezőktől.
A természet titkai elnevezésű továbbképzésre (július 7–11.) elsősorban a fizika, a kémia és a biológia szakos tanárokat, valamint az osztálytanítókat várják. A találkozó főszervezője Muhi Béla. A témák időszerűek, interdiszciplináris jellegűek, szakmai és módszertani szempontból jól hasznosíthatók az oktatói és nevelői munkában. A program szerint 19 szakmai jellegű előadás hangzik majd el, melyeket rendre megbeszélés, vita követ. Az előadók korszerű didaktikai és multimediális eszközöket alkalmaznak az előadások során, lesznek demonstrációk, kísérletek, számítógépes animációk is. Az előadók közismert hazai és magyarországi pedagógusok, kutatók, szakemberek. A kapcsolatokat erősítő programok között kulturális és szórakoztató jellegű tartalmak is helyet kaptak.
A szakmai ismeretek gyarapítása, a szaknyelv jobb megismerése, az új pedagógiai és módszertani elvek megismerése terén sokat kaphatnak a résztvevők.

Csakúgy mint a második héten, július 14-étől 18-áig megrendezésre kerülő Történelem és magyarság elnevezésű tanulmányhétre, melyet Dulka Andor vezetésével történelem- és magyartanároknak, osztálytanítóknak szerveznek. Július harmadik hetében, 21-étől 25-éig az osztályfőnököket szólítja meg elsősorban a Személyiségfejlesztés az oktatásban elnevezésű továbbképzés. A tanulmányi hét főszervezője Muhi Horváth Gabriella.