2024. július 17., szerda

Kapcsolat a szerzők mind szélesebb körével

Csík Mónika költő és Sándor Zoltán író, a Sikoly szerkesztői voltak a Magyar Írószövetség rendezvényének vendégei Budapesti tudósítónktól

A Magyar Írószövetség székházában a minap a Csikófogat rendezvénysorozat keretében két vajdasági szerző, Csík Mónika költő és Sándor Zoltán író mutatkozott be a budapesti közönségnek (mindketten lapunk munkatársai). A két alkotót, akik egyúttal a Sikoly folyóirat szerkesztői is, Pécsi Györgyi kritikus, szerkesztő mutatta be. Az est moderátora Erős Kinga volt.

– A legutóbbi délszláv háború óta megszakadt a kapcsolat a fiatal délvidéki írókkal. Sokan elköltöztek Magyarországra, sokan ingáznak, sokan pedig – úgy érzem – izolálódtak, magukra maradtak. Az intézményi központok áthelyeződtek; míg korábban Újvidék volt a szellemi élet központja, amely a Híd folyóirat, a Forum Könyvkiadó és az Újvidéki Egyetem magyar tanszéke köré csoportosult, addig mára ez megváltozott. A zEtna vált a legrugalmasabb könyvkiadóvá, az irodalmi folyóiratok terén pedig a Sikoly című periodika vette át a vezető szerepet. Ebből is látszik, hogy a Délvidéken van irodalmi élet, van egy új írói nemzedék – hangsúlyozta bevezetőjében Pécsi Györgyi.

Sándor Zoltán a Sikoly kezdeteiről szólva elmondta: 2000 után született meg a folyóirat létrehozásának ötlete a Sziveri János Művészeti Színpad által meghirdetett verspályázatok és a Bábel-esszépályázatok nyomán ugyanis kialakult egy szellemi műhely, amelynek tagjai szükségét érezték egy periodika megjelentetésének. A megvalósítás 2004 decemberéig váratott magára. A Sikoly azóta évente 4 alkalommal jelenik meg.

– Mi a kezdetektől fogva igyekeztünk a szerzők minél szélesebb körével kapcsolatokat kialakítani; a vajdasági alkotók mellett magyarországi, erdélyi, felvidéki, de még Amerikában élő magyar írók, költők munkáit is megjelentetjük. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk a fordításokra is, eddig mintegy 10 nyelvből ültettünk át magyarra műveket – hangsúlyozta a szerkesztő.

Csík Mónika arról számolt be: a Sikoly szerkesztőgárdája fontosnak tartja, hogy teret adjon az ifjú tehetségeknek, ezért a folyóirat rendszeresen jelen van a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén, kapcsolatokat létesít és ápol a Magyar Tanszék hallgatóival is.

Az irodalmi est folyamán a Sikoly bemutatása mellett a két jelenlevő szerző részleteket olvasott fel megjelent műveiből.