2024. október 7., hétfő

Sztárfellépők a PASO és Csiga Józsi

XLV. KMV

A meglepetések vetélkedője az idei KMV, amelyen a részvétel a legmerészebb álmokat is felülmúlta – ez derül ki Szilágyi Miklósnak, a Középiskolások Művészeti Vetélkedője szervezőbizottsága elnökének szavaiból, aki elmondta: a pályázatok mostanra mind lezárultak, az irodalmi és a beszédművészeti vetélkedő körzeti versenyeit pedig március 31-éig mindenhol megtartották.

A plakátpályázatra 37 plakátterv érkezett: Szél Gabriella művészettörténész, Utcai Dávid festőművész és Molnár Eduárd fotós szerint a legjobb munka a zentai Sarnyai Valentináé, így az ő terve lett a XLV. KMV hivatalos plakátja. A képzőművészeti pályázat iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt, összesen 390 alkotás érkezett, amiből 286 fotó. A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén, amelyet ma rendeznek meg Zentán, szintén rekordszámú alkotás – kilenc színielőadás és 18 film – fog versenyezni.

A hagyományos irodalmi műfajok (vers, novella, publicisztika, értekező próza és humoreszk) mellett az idén a Magyar Nemzeti Tanács és a KMV közös pályázatot is írt ki, így a publicisztikai pályázat külön kategóriával bővült, amire a tanulók nyelvi jogokra, hivatalos nyelvhasználatra vonatkozó, címben és műfajban kötött témában pályázhattak. Erre a felhívásra 17 munka, míg a néprajzi pályázatra 16 alkotás érkezett. A népzenei- és néptáncvetélkedőt április 19-én tartják meg Temerinben, ahol eddig 46-an jelezték részvételi szándékukat az eddigi 20–25 fellépő helyett. A megzenésített versek vetélkedőjére április 20-án kerül sor.

A KMV döntője április 20-a és 22-e között lesz Óbecsén. Az, aki a diákzsűri tagja szeretne lenni, a KMV honlapján jelentkezhet. A tagok a körzeti versenyek továbbjutói közül kerülhetnek ki. Nemcsak a diákszűri tagjainak a kiválasztása, hanem a gála is megújul: a műsor első részében a legjobbak lépnek fel, majd a szünet után kerül sor a díjkiosztásra. A koncert is nagy dobás lesz az idén: hat év után ismét a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör ad otthont a záróbulinak április 21-én, ezen a Pannonia Allstarts Ska Orchestra (PASO) lép fel, akik már az Exiten és a Szigetfesztiválon is bizonyítottak. Előzenekaruk a JackDanimalZ lesz.

Szilágyi Miklós szerint az idei nagy érdeklődés a többéves kitartó munka, a széles körű sajtómegjelenés, valamint a tavalyi Csiga Józsi-promóció eredménye. Csiga Józsi ikonikus figurája lett a KMV-nek, aki az új reklámfilmben is szerepet kapott, a Facebookon beszélgetni is lehet vele, pénteken este pedig a Városi Színház klubtermében tart önálló estet.