2024. július 18., csütörtök

Tíz koncert a 30. NOMUS-on

Tegnap este a Camerata Salzburg hangversenyével megkezdődött az Újvidéki Zenei Ünnepség

Tíz kimagasló előadóművész koncertje teszi majd feledhetetlenné az idei Újvidéki Zenei Ünnepséget (NOMUS) április 12-e és 20-a között, jelentették be a szervezők, majd tegnap este Igor Pavličić, a város polgármestere a Zsinagógában megnyitotta a rendezvényt.

A jubiláris, 30. NOMUS-t a Camerata Salzburg zenekar hangversenye nyitotta meg Roman Simović montenegrói hegedűművész szólójátékával. A második fesztiváli esten a Városházán a francia Eric Le Sage (zongora), Paul Meyer (klarinét) és Lise Berthaud (hegedű) triója mutatkozik be, majd a Szerb Nemzeti Színházban a népszerű portugál fado-előadóművész, Misia lép fel. A zenei ünnepség résztvevői között lesz az amerikai Philadelphia Virtuosi, a Belgrádi Filharmónia, mely az izlandi Gudni Emilsson vezényletével és Szergej Nakarjakov (trombita) szólistával lép közönség elé. Április 18-án a spanyol Camerata Academica flamencoestet, majd Lovro Pogorelić zongoraművész és Monika Leskovar csellóművész (Horvátország) Dejan Bogdanović szerbiai hegedűművésszel lép közönség elé. Az utolsó előtti fesztiváli napon a fiatal dél-koreai Jinsang Lee zongoraművész lép közönség elé a Vajdasági Szimfonikusokkal Berislav Skenderović vezényletével. A 30. NOMUS-t április 20-án a Gordan Nikolić hegedűművésszel fellépő belgrádi Sv. Đorđe vonósegyüttes hangversenye zárja.

A koncertek 20 órakor kezdődnek a Zsinagógában, 19.30 órakor a Városházán, a Szerb Nemzeti Színházban pedig 21 órakor. A rendezvény szervezője az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság, melynek honlapján,www.muzickaomladina.orgegyéb információkat is megtalálnak az érdeklődők.