2024. szeptember 3., kedd

Versenyek, előadások, koncertek

Szombaton lesz Szabadkán a hatodik Guitar Open Fesztivál zárórendezvénye, amelynek keretében győzteseket is hirdetnek

Csütörtökön este kezdődött a Guitar Open Fesztivál a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A nyitóbeszéd után azonnal színpadra lépett Gabriel Guillen legendás hírű, világszerte ismert gitáros, aki Venezuelában született, de egy ideje már Ausztriában él. A fesztivál első szerzeménye egy Domenico Scarlatti-darab volt, amely mindenképpen méltó kezdést nyújtott a fesztiválhoz. Gabriel Guillen után a három ifjú gitárosból – Miloš Janjić, Ognjen Grčak és Slobodan Milivojević – álló szerbiai Amicus Triót hallhattuk.

A fesztivál idején előadásokon és versenyeken is részt vehettek a fiatal zenészek. Ezekről számolt be lapunknak a megnyitó előtt Zoran Anić fesztiváligazgató

– Fesztiválunk fontos része a nemzetközi megmérettetés, amelyre 35 éves korig jelentkezhettek a gitárosok. Hat kategóriára osztottuk a versenyt kor és tudásszint szerint. Nyolcvanan jelezték részvételüket Szerbiából és más európai országokból. Észrevehetően növekedett a külföldi jelentkezők száma, az idén például először érkezett versenyző Lengyelországból. A díjak is a kategóriákhoz igazodnak. A legjobb egyetemista két szólókoncertet tarthat, az egyiket a jövő évi fesztiválon, a másikat pedig a szegedi nemzetközi gitárfesztiválon. A többi kategória első díjasai franciaországi támogatónk révén gitárokat és gitárkiegészítőket kapnak. Fontosnak tartjuk a megmérettetést, mert a fiatal gitárosok ezáltal felmérhetik a tudásukat. Amit viszont ezúttal kiemeltünk és szlogenként is felhasználtunk, az a gitárosok egymás közti kapcsolatainak kialakítása. Erre külön buzdítjuk őket. Versenyzőink előadásokon is részt vehettek, ahol tanácsot kaphattak például arra vonatkozóan is, hogyan kommunikáljanak a közönséggel – mondta a fesztiváligazgató.

Pénteken a Blues Time-ban két szerbiai gitárost hallhattunk egy lazább hangulatú zenélésen. Ma, szombaton 20 órakor kerül sor a fesztivál zárórendezvényére a Kosztolányi Dezső Színházban. Az eredményhirdetés után Szalma Annamáriát, a szegedi verseny győztesét hallhatjuk, utána pedig Nikola Begovićot, a tavalyi szabadkai nyertest, valamint együttesét, a Sabbatkát. A belépés díjtalan.