2024. július 17., szerda

Közönségtalálkozó Vicsek Károly filmrendezővel

Fajkutyák ideje címmel jelent meg nemrég egy, Vicsek Károly neves filmrendezőnk művészi munkásságát elemző és rendszerező kötet. A DVD-mellékletet is tartalmazó kiadvány bemutatóját tartották meg csütörtökön este az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben.

Az est házigazdája Kartag Nándor újságíró volt, aki a kötet tartalmának és a művész pályájának ismertetése után a filmkészítésről, filmes emlékeiről, terveiről faggatta Vicsek Károlyt.

A rendező elmondta, hogy újvidéki, telepi magyarként szerencsés helyzetben volt, mert a nagyvárosban nagyon sok filmet vetítettek. Hat-hét évesen látta az első magyar sikerfilmeket – Karády Katalinnal és Jávor Pállal a főszerepben – majd később Chaplint és westernfilmeket nézhetett a moziban. Gyermekkori emlékeiről, a mozgóképpel való ismerkedésről, hogy mit jelentett számára és generációja számára a film, erről szól készülőben levő, legújabb filmdrámája.

A mai szerbiai, vajdasági felhozatalra kitérve Vicsek elmondta, hiányolja a bátorságot a filmalkotásokból.

– A mi filmjeinket még cenzúrázták. Ma már nincs cenzúra, még sincsenek olyan filmek, amelyek sértenék a rendszert – mondta.

Arról is szó esett, hogy miért nem készülnek tévédrámák mostanában. Vicsek szerint ennek elsősorban anyagi vonzata van, hiszen sokkalta olcsóbb a behozatali áru, mint a saját produkcióban készülő alkotás, ezért nem éri meg a tévéknek a fáradságot.