2024. július 17., szerda

Tehetséggondozás intézményes támogatás nélkül

Tizedik alkalommal rendezik meg a középiskolások tudományos konferenciáját, a GENIUS-t

A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom 2003-ban jött létre a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének keretein belül. Szerteágazó tevékenységéről 8 különböző verseny, diáktáborok és tehetséggondozással foglalkozó továbbképzések sora tanúskodik. Az egyik legsikeresebb versenyt, a vajdasági magyar középiskolások GENIUS-konferenciáját ma, szombaton tartják meg az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban. Ennek kapcsán beszélgettünk a szervezővel, Muhi Béla fizikatanárral.

– A GENIUS-konferenciákat hagyományosan a tanév végén rendezzük meg évekre visszamenőleg. 11 szekcióban összesen mintegy 110 kutató diák méretteti meg tudását. Szekciónként három zsűritag értékeli a bemutatott szakdolgozatokat, prezentációkat. A zsűri tagjainak egy része egyetemi tanár, illetve valamilyen tudományos fokozattal rendelkező szakember, ami a verseny színvonalát hivatott szavatolni. A GENIUS szinte az egyetlen lehetőség arra, hogy vertikális kapcsolat alakuljon ki az egyetemi tanárok és a középiskolás diákok között. Amellett, hogy értékelik az előadásokat, a zsűri tagjai tanácsokkal is ellátják a versenyzőket.

A verseny győzteseit mivel jutalmazzák?

– A legjobban szereplő diákok külföldi kutatótáborokban, különböző projektumokban vehetnek részt. Emellett ellátjuk őket szakkönyvekkel, melyekből fölkészülhetnek a későbbi munkáikra. Magyarországi partnereink, a Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács révén pedig bekapcsoljuk őket a kárpát-medencei tudományos körforgásba. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tehetséges gyerekeknek minden lehetőséget megadjunk, hogy kiteljesíthessék önmagukat. Mindenhol vannak tehetségek, a genetika ebben a tekintetben nagyon igazságos, de ha nem karolják fel őket, a tehetségük könnyen elkallódik.

A tanárok mentori munkáján is sok múlhat. Kik azok, akik évekre visszamenőleg „szállítják” a kutató diákokat?

– A mentorok áldásos tevékenységén valóban sok múlik. Itt látszik meg az, hogy kik azok a pedagógusok, akik odaadóan foglalkoznak a tehetségekkel, és teljes energiabevetéssel készítik fel őket a versenyre. Külön ki kell emelnem Mátyus Jánost a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumból, Mengyán Pletikosić Ildikót és Luhović Tímeát a topolyai Dositej Obradović Gimnáziumból, Szórád Endrét a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból, valamint Tóth Bélát a magyarkanizsai Mezőgazdasági Szakközépiskolából. Ők azok a tanárok, akiknek a diákjai mindig nagyszerű munkákat hoznak a versenyeinkre, és kiváló eredményeket érnek el itthon és külföldön egyaránt. De rajtuk kívül is sok olyan pedagógus van, akik nélkül ez a verseny nem lehetne ilyen tömeges és nívós.

Milyen támogatásban részesül a GENIUS-konferencia?

– A magyarországi oktatási minisztérium a főtámogatónk évek óta, de az idén a vajdasági kormány részéről is érkezett támogatás. A Magyar Szóból értesültem róla, hogy a GENIUS a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvényei közé tartozik, de erről engem soha senki hivatalosan nem értesített. Az MNT támogatásáról pedig szó sincs.