2024. július 17., szerda

Ősztől csak masterrel lehet tanítani

A törvényi rendelkezésnek nehéz lesz érvényt szerezni a gyakorlatban – véli a minisztérium újvidéki iskolaigazgatóságának vezetője

Szeptember 1-től csak azok taníthatnak általános és középiskolákban, akik elvégezték a master-stúdiumokat, és megfelelő pontszámmal rendelkeznek pedagógiából, pszichológiából és módszertanból. Az oktatási és nevelési rendszer alapjairól szóló, 2009-ben meghozott törvény vonatkozó rendelkezései ugyanis ekkortól lépnek életbe. Mindez csak azokat az oktatókat érinti, akik a bolognai rendszerben szereztek diplomát, és csak a hároméves alapstúdiumot végezték el.

A Belgrádi Egyetem vezetői máris kezdeményezték e törvényi rendelkezés megváltoztatását. Azt szeretnék elérni, hogy legalább az általános iskola tanáraira ne vonatkozzon ez a szabály, hiszen így is kevés a szaktanár bizonyos tantárgyak esetében. Másfelől azt hozták fel érvként, hogy a master-stúdiumokra jóval kevesebb államilag finanszírozott helyet hirdetnek meg, mint az alapstúdiumokra, ami igazságtalanság, ha utóbb a master elvégzését szabják a tanítás feltételéül.

Belgrádi kollégáival ellentétben az Újvidéki Egyetem oktatási prorektora jónak tartja a szóban forgó törvényi rendelkezést. A Magyar Szónak nyilatkozó Olivera Gajić elmondta, az volna igazságtalan, ha a hároméves alapstúdiumon szerzett oklevéllel is tanítani lehetne, hiszen a korábbi négyéves képzésben részesültek diplomáját a mostani ötéves, mastert is magában foglaló stúdiumokon szerzett oklevéllel egyenlítették ki, és nem a háromévessel.

– Nem volna szabad a minőségi kritériumrendszert csorbítani. Nem látom okát annak, hogy nálunk másként legyen, mint azokban az országokban, ahol szintén a bolognai rendszert alkalmazzák, és ahol szintén csakis master fokozattal lehet iskolában tanítani – mondta az oktatási rektorhelyettes, aki hozzátette, nem csatlakoztak a belgrádiak kezdeményezéséhez.

A törvény szóban forgó rendelkezéseinek érvényt szerezni nem lesz könnyű feladat – vélekedik a reszortminisztérium újvidéki iskolaigazgatóságának vezetője. Petar Viđikant lapunknak elmondta, egyelőre nem kaptak hivatalos átiratot a minisztertől arra vonatkozóan, hogy mi lesz ősztől a teendő azoknak a tanároknak az esetében, akik bolognai alapstúdiumon szerzett diplomával tanítanak.

– A törvény következetes alkalmazása azt jelentené, hogy az első osztályosokat tanító angoltanárnak is master fokozattal kellene rendelkeznie, ami abszurdum. Hiszen nemrég még olyanok is taníthattak idegen nyelvet, akik mindössze egy tanfolyam elvégzéséről tudtak papírt felmutatni. Úgy gondolom, van még elég időnk szeptemberig, hogy pontosabb utasítást kapjunk a kérdéssel kapcsolatban – mondta Viđikant, aki igyekezett mindenkit megnyugtatni, akit ez a rendelkezés érint, hogy emiatt nem fognak automatikusan, egyik napról a másikra utcára kerülni.