2024. július 17., szerda

Három díj a Steriján

Az Újvidéki Színház Marat the Sade című előadása a művészi összjátékért, Krizsán Szilvia pedig alakításáért kapott d

A szombaton zárult 57. Sterija Játékokról az Újvidéki Színház három díjjal tért haza. Az Urbán András rendezte Marat the Sade című előadás különdíjat kapott a művészi összjátékért, Krizsán Szilvia színművésznő pedig színész-díjat érdemelt ki az öttagú szakmai zsűritől, és ugyancsak neki ítélték oda a Novosti különdíját a Kikiáltó szerepének megformálásáért.

– Egy díj odaítélése mindig az adott zsűri tagjainak ízlésvilágát tükrözi. Ugyanennyire „igazságos” lett volna az is, ha nem én, hanem valaki más kapja, hiszen sok jó színész van. De persze örülök neki, hogy tetszettem, és talán jelent valamit, hogy két elismerésben is részesültem. A Sterija-díj az eddigi legrangosabb szakmai díj, amit megkaptam, ugyanakkor nem gondolom, hogy ez volt életem legjobb alakítása. Ha rangsorolni kellene a karrierem során megformált figurákat, ezt valahová a negyedik-ötödik helyre sorolnám. Úgy érzem, nem sikerült a szerep minden momentumát megfelelő módon megformálnom. Nehéz volt ráhangolódnom erre a rettenetesen depresszív előadásra – mondta Krizsán Szilvia a díj kapcsán.

Urbán András rendező a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta, úgy érzi, a társulat megérdemelte a díjat, hiszen a Marat the Sade olyan előadás, amelyben különösen fontos a színészi összjáték, és e tekintetben nagyon jól teljesített a csapat. Mint mondta, függetlenül az előadás komor hangulatától, a próbák pozitív légkörben zajlottak:

– Én nagyon jól éreztem magam Újvidéken, a színészek nagyon nyitottak voltak, örültünk a közös munkának. Voltak persze nehéz helyzetek is, de ezek ellenére viszonylag könnyen született meg az előadás, nem vajúdott sokat – mondta Urbán.

Kisebb botrány alakult ki a Steriján amiatt, hogy a zsűri nem osztott ki minden díjat. Így például a legjobb fiatal színésznek járó elismerést sem. Urbán szerint ezzel a döntéssel olyan kép alakulhatott ki, mintha a színvonal borzasztó lett volna, holott ez egyáltalán nem igaz.

– A zsűri döntését résztvevőként nem bírálhatom felül. De azt az érvelést nem igazán értem, hogy a fiatal színésznek járó díjat azért nem ítélték oda, mert nem is volt pályakezdő színész. Az előadásunk főszerepét játszó Hajdú Tamás például kiválóan alakított, és megérdemelte volna ezt az elismerést – vélekedett a rendező.