2024. július 17., szerda

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét

Budapesti tudósítónktól

Csütörtökön kezdődik és hétfőn zárul a 83. Ünnepi Könyvhét, amelyre 95 anyaországi és határon túli kiadó 335 újdonságot jelentet meg. A rendezvényt csütörtökön délután Ferdinandy György József Attila-díjas író nyitja meg Budapesten, a Vörösmarty téren.

Az Ünnepi Könyvhét keretében 250 magyarországi és határon túli könyves cég mintegy 150 pavilonban mutatja be kiadványait a fővárosban. Zentai Péter László, a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója sajtótájékoztatón mondta el: úgy érzi, évről évre „közelebb kerülünk ahhoz az elképzeléshez, hogy az Ünnepi Könyvhét valóban az egész anyanyelvi területre kiterjedjen”, hiszen a budapesti könyves seregszemléhez eddig már mintegy 60 vidéki település csatlakozott. A Vörösmarty téren az idén is két nagyszínpadot állítanak fel, ahol felolvasások, pódiumbeszélgetések, koncertek várják a közönséget, szombaton pedig megrendezik a Könyvek éjszakáját, amelyen utcabál és játékos, jó hangulatú programok várják az olvasókat.

A Magyar Örökség-díjas Ünnepi Könyvhét és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapok keretében csak a központi helyszínen, a Vörösmarty téren több mint ezer alkalommal ülnek dedikáló asztalok mellé a magyar írók, költők, művészek, s akkor még nem említettük más városok és a főváros más helyszíneinek rendezvényeit... A Magyar Rádió a hagyományokhoz híven több alkalommal élő adásban kapcsolja a könyvheti színpadokat, s tudósítói révén a vidéki helyszíneket is.

Ugyancsak a hagyományokhoz híven, az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, holnap, vehetik át a díjazottak a Szép Magyar Könyv 2011 Verseny elismeréseit az Aranytíz Kultúrház Lovagtermében.

A rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón jelen volt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, aki kezdeményezte, hogy jövőre, amikor a város Szent István halálának 975. évfordulóját és az utolsó székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulóját ünnepli, tartsák a 84. Ünnepi Könyvhét országos megnyitóját a hajdani királyi székhelyen. Zentai Péter László közölte: a könyvhét alatt összeül az MKKE elnöksége és megvitatja a kérdést.