2024. szeptember 3., kedd

Önéletrajz öniróniával

Bemutatták Szabadkán Telcs Ede „...éltem és művész voltam” című könyvét, amely a szobrász és éremművész visszaemlékezéseit és útinaplóit tartalmazza

A szabadkai Városi Múzeum és a Milkó Izidor szellemi páholy szervezésében mutatták be a szabadkai zsidó hitközségben az „…éltem és művész voltam” című, Telcs Ede visszaemlékezéseit és útinaplóit tartalmazó kötetet, amelynek szerkesztői Merk Zsuzsa és Rapcsányi László voltak. A könyvbemutató előtt a Városi Múzeumban tekinthettük meg a szerző szobrait és érmeit. A tárlat megnyitóján Negyela László a rendezvény szervezőjeként üdvözölte az egybegyűlteket, majd Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész beszélt Telcs Edéről, Szabadka első akadémiát végzett szobrászáról. Ebből az alkalomból a művésznek egy korai szobrát, a Két bornemisszá t is kiállították.

– A könyv Baján jelent meg a múlt év végén, a Türr István Múzeum és a Múzeumbarátok Köre Alapítvány kiadásában. Megjelenési helye nem véletlen, hiszen Telcs Ede Baján született, és alkotásainak javát, 58 szobrot és 1322 érmet a bajai Türr István Múzeumnak adományozott. Az intézmény ezzel a könyvvel rója le tiszteletét Telcs Ede emléke előtt. A szobrász ugyanakkor szabadkainak is vallotta magát, hiszen kétévesen került a városba a családjával, s itt járt gimnáziumba is. Később is mindig visszatért, mert nagyon sok kötődése volt Szabadkához: katonai szolgálatának egy részét itt töltötte; testvérei és szülei itt éltek; édesanyját és édesapját itt is temették el; sőt első felesége is innen származott. Telcs Ede hetvenéves korában, a második világháború idején, 1942-ben látott hozzá naplója megírásához. Öt évig írta, s közvetlenül halála előtt fejezte be. Önéletrajza elején sokat írt gyermekkoráról és a Szabadkán töltött évekről. Érdemes megemlíteni, hogy a Hadzsy János orvost ábrázoló topolyai mellszobor szintén az ő alkotása – hallottuk Ninkov Kovacsev Olgától.

Nagy szobrászunkról és a könyvről Merk Zsuzsa, a bajai Türr István Múzeum történésze is szólt:

– Telcs Ede rendkívüli humorral megáldott ember volt. Naplóját is így írta, öniróniával kezelte a nehéz helyzeteket. Inkább humoros volt, mint siránkozó, többek között ezért is érdekes olvasmány ez a könyv – mondta Merk Zsuzsa.

Kovács Zita művészettörténész, a bajai múzeum igazgatója, a könyv felelős szerkesztője hozzátette, hogy ezzel korántsem fejezték be teendőiket, hiszen Telcs Ede művészettörténeti hagyatékának feldolgozása még várat magára, a teljes életmű monografikus kiadására csak ezután fog sor kerülni.

Az est folyamán Basity Gréta és Rizsányi Attila olvastak fel a könyvből, amely minden bizonnyal megvásárolható lesz a szabadkai Városháza alatti díszajándékboltban, a szecessziós kiállítással együtt pedig jövő májusig meg lehet tekinteni Telcs Ede érmeit és plakettjeit is a Városi Múzeumban.