2024. szeptember 3., kedd

Életteli színek kavalkádja

Suhajda Zita Szőlőtőke című kiállítása nyílt meg Szabadkán a Magyar Házban

A Magyar Ház Alapítvány és a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében nyílt meg Suhajda Zita, Bodrogvári Ferenc-díjas festőművész kiállítása Szabadkán, a Magyar Ház földszinti tanácstermében. Az egybegyűlteket Horvát Tímea, a Magyar Ház Alapítvány igazgatója köszöntötte. Kiemelte, hogy kortárs festőművészeink alkotásait két éve ismerhetjük meg a Magyar Házban.

– E tevékenységünk azért is fontos, mert általa hozzájárulhatunk közösségi életünk felpezsdítéséhez, és a művészek, vagy művészetpártolók közti barátkozás kibontakozásához. A Magyar Ház ugyanis akkor válik tartalmassá, ha a berkeiben tevékenykedők társai egymásnak – hallottuk az igazgatónőtől.

A kiállítást dr. Franyó Zsuzsanna színikritikus és dramaturg nyitotta meg, aki, mint elmondta, dramaturgként vette szemügyre a képeket:

– A festőművésznő az expresszionista kifejezésformát választotta, és expresszionista életrendszerből kiindulva alkotta meg képeit. Tette ezt a másság igénylésével, miközben azt is igényelte, hogy a saját életérzése és világnézete is megfogalmazódjon. Általában a piros erős szín, míg a zöld visszahúzó, amit a sajátságos életérzés határoz meg. Suhajda Zita képein viszont a zöld is ugyanolyan kifejező, mint a piros. Az expresszivitás folyamataként megfigyelhetjük, mi lesz egy szőlőtőkéből, amit egyszer valaki elültetett, akárcsak azt is, mi lesz abból, aki megszületik. Suhajda Zitát régóta ismerem, a szemem láttára vált azzá, akinek csak gratulálhatok a kiállításához – mondta a dramaturg.

A kiállítás megnyitóját Lévay István fuvolajátéka tette ünnepélyesebbé. A szabadkai képzőművész képei augusztus közepéig tekinthetők meg a Magyar Házban.