2024. július 17., szerda

Nyelvlyukasztás

(Ótos András felvétele)

Ivan Klajn akadémikus, az egyik legismertebb szerb nyelvész volt a vendége az újvidéki székhelyű Üzleti Szabványok és Tanúsítványok Tájékoztató Központjának. Az esten, melyet Marija Vujaković igazgató és Anna Tomanová-Makanová tartományi kormányalelnök nyitott meg, a neves professzor Nyelvlyukasztás (Bušenje jezika) című, lingvisztikai kérdéseket közérthetően taglaló kötetét mutatták be.

Zoran Kolundžija, a könyvet megjelentető újvidéki Prometej Kiadó tulajdonosa méltatta az akadémikus munkásságát, a nyelv tisztaságának megőrzésében kifejtett tevékenységét. Úgy vélekedett, hogy mindenkinek tartania kellene magát ahhoz a fontos posztulátumhoz, hogy ha már létezik egy bizonyos kifejezés a nyelvben egy bizonyos jeltárgyra, akkor azt kell használni.

Ivan Klajn arról beszélt, hogy a nyelvi sztenderd kifejezés átveszi az irodalmi nyelv kifejezés helyét, amikor egy adott nyelv egységes változatáról beszélünk. Mint mondta, ennek az az oka, hogy az irodalomnak ma már nincs akkora jelentősége a nyelv egységének megőrzését illetően, mint korábban volt. Az irodalom helyét a média vette át, melyen keresztül azonban rengeteg idegen kifejezés áramlik be a szerb nyelvbe is. „Vuk (Karadžić) azt mondta: úgy írj, ahogy beszélsz. De vajon jó-e az, ahogyan beszélünk?” – tette fel a kérdést Klajn, utalva az általa nyelvromlásnak tartott jelenségre.