2024. július 17., szerda

Négy helyett három elsős magyar tagozat lesz Temerinben

A Petar Kočić Általános Iskola magyar tannyelvű osztályába csak egy tanulót írattak be, ezért az nem fog megnyílni

Az elmúlt évek során négy magyar tannyelvű osztály nyílt Temerin két általános iskolájában: a színmagyar Kókai Imre Általános Iskolában három, a vegyes tannyelvű Petar Kočić Általános Iskolában pedig egy. A Kočić iskola magyar diákjai azonban fizikailag a Kókai iskola épületébe jártak 1994 óta.

A tartományi ombudsmani hivatal ennek a szabálytalanságnak a kiküszöbölésére tett ajánlást, vagyis arra kérte fel az illetékeseket, hogy hangolják össze a jogi és a tényleges helyzetet, ennek módszerét azonban nem szabta meg.

Urbán Izabellától, Temerin község tanácsának oktatási ügyekkel megbízott tagjától megtudtuk, hogy miután a szülők értesültek arról, hogy a Petar Kočićba íratott magyar gyerekek ezentúl ténylegesen is ennek az iskolának az épületébe fognak járni, tömegesen fordultak a másik iskola felé.

– Mindössze egy szülő íratta gyermekét a Kočićban meghirdetett magyar tannyelvű osztályba, ezért ez az osztály nem nyílhat meg – mondta az oktatási tanácsos. Hozzátette, a Kókaiba 74 jövendőbeli elsős jelentkezett be, így itt három osztály biztosan nyílik. – Az elmúlt négy év során, mióta ezt a tisztséget betöltöm, az össz diáklétszám a magyar tannyelvű osztályokon 72 és 78 fő között alakult, tehát az idén sem tapasztalható visszaesés. Az egyetlen különbség abban lesz, hogy nem négy, hanem három osztályra tagolódnak a magyar diákok – mondta Urbán.

A Kočićban vezetett, de a Kókaiba járó fölsőbb évfolyamok sorsáról, illetve az esetlegesen munka nélkül maradó pedagógusokról egyelőre nem született végleges döntés. Ezzel kapcsolatban még folyik az egyeztetés az illetékes tartományi titkársággal – nyilatkozta a Magyar Szónak Urbán Izabella.