2024. július 17., szerda

„A támogatottság egyre csappan, és még meg is lopnak bennünket”

A Tanyaszínház idei pályázatát a Bethlen Gábor Alap elutasította – A hétvégén ellopták a kavillói társulat összes kábelvezetékét; a kár tetemes
A próba szünetében így sárfürdőzik a Tanyaszínház csapata (Fotó: Ótos András)

Vasárnap kezdődtek a Tanyaszínház idei előadásának próbái Kavillón. Gyarmati Kata Mérföldkő című darabját Puskás Zoltán viszi színre. A trupp megfeszített tempóban, három hét alatt kell hogy elkészítse az előadást, hiszen június 23-án Dreán már közönség elé lépnek, 28-án pedig megtartják a hivatalos bemutatót is Kavillón.

Az idei próbafolyamat azonban nem indult zökkenőmentesen: már az első napon ellopták a Tanya-házból az összes kábelt, csak egyetlen hosszabbító maradt – a frizsidernek.

Magyar Attila színművész, a Tanyaszínház vezetője a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta: az anyagi kár ezer euró. Ám ennél a veszteségnél is fájóbb az, hogy olyan személyek is lehettek a tolvajok között, akik tíz-húsz évvel ezelőtt még gyerekként, szájtátva legyeskedtek a Tanyaszínház körül.

– A tolvajok nyilván a réz beolvasztása végett vetemedtek erre a tettükre. Sajnos, ez az „üzletág” utolérte a Tanyaszínházat is.

A próbák a történtek ellenére tovább folynak. A színészek már túl vannak az olvasópróbán, megkezdődtek a helyzetgyakorlatokat, az egyes jelenetek beállításai.

– Egyelőre a 12 négyzetméteres csűrben, tehát árnyékos helyen próbálnak, de így is nehéz elviselni a rettenetes hőséget – mondta Magyar, hozzátéve, hogy pillanatnyilag nem is nagyon tudnának máshol próbálni, mert még mindig folynak a kőművesmunkálatok a Tanya-ház udvarában, az úthálózaton és a nézőtér körül. – A 400 négyzetméteres nézőtéri domb minden valószínűség szerint lesz olyan állapotban, hogy azon helyet foglalhat a közönség, de persze kinézetre ez még messze nem olyan lesz, amilyennek megálmodtuk.

Hogy az építkezés nem kezdődhetett el előbb, és nem is fejeződik be teljes egészében, annak a vékony költségvetés az oka. Ráadásul nemrég az is kiderült, hogy a Tanyaszínház idei produkciójára a magyarországi Bethlen Gábor Alap nem hagyott jóvá egy vasat sem.

– Képtelenség fönntartani az eddigi nívót pénztelenül. Mérföldkő az idei előadás címe, hiszen mérföldkőhöz, 35. bemutatójához érkezett a Tanyaszínház is. Mérföldkőnek számít az is, hogy 20 év után először az anyaországtól nem kaptunk támogatást – mondta keserűen a társulatvezető. – Szívem szerint arról beszélnék, hogy mindenki örül annak, hogy van egy 35 éves vándorszínházunk, ehelyett azt kell mondanom, hogy a támogatottság egyre csappan, és még meg is lopnak bennünket. De mindennek ellenére van egy lelkes csapat, akik dolgoznak a forró napon, és el fog készülni minden reményünk szerint egy zseniálisan izgalmas ősbemutató.