2024. július 17., szerda

Magyarul, de szerbből

A Jogi Kar elutasította azoknak a magyar diákoknak az óvását, akik nem felvételizhettek magyar nyelvből és irodalomból

Magyarul vagy magyarból felvételizni – óriási különbség. Ez a tanulsága az Újvidéki Egyetem Jogi Karán megtartott felvételi vizsgának. A kar ugyanis formálisan betartotta azt a tartományi határozatot, miszerint a nemzeti közösségek tagjainak lehetővé kell tenni, hogy anyanyelvükön felvételizzenek, azt azonban már nem tartotta magától értetődőnek, hogy az anyanyelv és irodalom fölvételi teszt a magyar nyelvre és a magyar irodalomra vonatkozó kérdéseket tartalmazza.

Így aztán a szerb nyelvre, de főként a szerb irodalomra és egyéb művészeti ágakra vonatkozott az idei magyar nyelvű fölvételi teszt a Jogi Karon – tudtuk meg az egyik név nélkül nyilatkozó magyar felvételizőtől. Magát a tesztet azonban a felvételizőkön és a felvételiztető tanárokon kívül más nem látta, nekünk sem sikerült a birtokába jutnunk.

Az Újvidéki Egyetem karain immár tíz éve van arra lehetőség, hogy a kisebbségiek anyanyelvükön felvételizzenek. Azokon a karokon, illetve tanszékeken, ahol a felvételin többek között a nyelvtanra és az irodalomra vonatkozó tudást kérik számon, mindeddig magától értetődő gyakorlat volt, hogy a kérdések is az adott nemzeti közösség – esetünkben a magyar – nyelvére és irodalomára vonatkozzanak. A magyar nyelv és irodalom, a zsurnalisztika szak, valamint a szabadkai tanítóképző és a Jogi Kar tartoznak ezek közé.

Mindeddig a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéket bízták meg a magyar nyelvre és irodalomra vonatkozó tesztkérdések elkészítésével, az idén azonban a Jogi Kar részéről nem érkezett ilyen jellegű megkeresés a tanszékre. 2007 óta dr. Rajsli Ilona és dr. Bence Erika, a tanszék tanárai állították össze a szóban forgó teszteket. Habár az idei felkérés elmaradt, ők – pusztán automatizmusból – beállítottak az elkészített tesztekkel a kar Dékáni Hivatalába.

– A minket fogadó személyi titkár fölháborodva kérdezte, hogy „ki bízott meg” bennünket, rettenetesen elutasítóan viselkedett, és egyértelműen a tudtunkra adta, hogy nem tartanak igényt a szolgálatunkra – mesélte a Magyar Szónak Rajsli tanárnő, hozzátéve, hogy az előző években minden olajozottan működött, kulturált hangnemben folyt a beszélgetés.

Amikor a Magyar Tanszék vezetője, dr. Láncz Irén értesült a történtekről, azonnal hívta Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárt. Láncz tanárnőtől megtudtuk, hogy néhány órával később ismét beszélt Delivel, aki megnyugtatta, hogy minden rendben lesz.

Deli Andor a Magyar Szó megkeresésére elmondta, amikor értesült róla, hogy a Jogi Kar által meghirdetett pályázati kiírásban csak a történelem felvételire vonatkozóan említődik az anyanyelven történő felvételi vizsga lehetősége, a nyelvtanra és irodalomra nem, Láncz Iréntől pedig megtudta, hogy a Jogi Kar nem tartott igényt a tanszék tesztjeire, írásban utasította a kar dékánját, hogy az érvényes jogszabályoknak megfelelően tegyék lehetővé minden nemzeti közösséghez tartozó egyén számára, hogy saját anyanyelvéből és irodalmából is fölvételizhessen. Deli elmondása szerint erre a kar dékánjától, dr. Ranko Keča professzortól szóbeli ígéretet kapott.

Ranko Keča a nap folyamán nem jelentkezett a telefonra, a hivatalában azt mondták, hogy vizsgáztat, így nem tudhattuk meg, hogy ő miként emlékszik a történtekre. Mint ahogy arra a kérdésünkre se kaphattunk választ, hogy miért döntött úgy a Jogi Kar, hogy megszakít egy tíz éve működő gyakorlatot.

Az ügyben felvetődött a Magyar Nemzeti Tanács szerepe is. Arra kerestük a választ, hogy vajon miért nem reagált az MNT, amikor a Jogi Kar pályázatából egyértelműen kiderült, hogy az idén csak a történelem fölvételire vonatkozóan teszik lehetővé az anyanyelvű vizsgázást.

– Mi azt a hírt kaptuk a tartománytól, hogy a dékán úr azt nyilatkozta, hogy változatlanul meg lesz tartva a magyar nyelv és irodalom fölvételi, ezért is nem léptünk tovább. Amikor a diákok a szerb nyelv és irodalom tesztek tükörfordításával találkoztak, akkor viszont azonnal reagáltunk. Közleményt adtunk ki, és segítettünk a diákoknak elkészíteni az óvásokat – mondta Lengyel László, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának felsőoktatási ügyekkel megbízott tagja, aki hozzátette, ha ezeket az óvásokat a Jogi Kar elutasítja, „valószínűleg jogi lépések következnek”.

A Magyar Szó értesülései szerint négy magyar diák adott be óvást, és a Jogi Kar a tegnapi nap folyamán mindegyikükét elutasította.