2024. július 17., szerda

„Okmánytalan” „frissdiplomások”

Ezrek várnak évek óta a bolognai rendszer szerint kiállítandó oklevelükre

A bolognai rendszerben diplomázott hallgatók jelentős része mind a mai napig nem kapta kézhez oklevelét, csak egy igazolást arról, hogy elvégezte az adott szakot. Ez a helyzet megnehezíti az „okmánytalan” frissdiplomások helyzetét mind a munkaerőpiacon, mind a továbbtanulás tekintetében.

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén végzett Árpád tavaly július 1-je óta vár az oklevelére, de még mindig nem értesítették, hogy mikor veheti azt át. A végzettségéről ugyan kapott egy szerb nyelven kiállított, pecsétes elismervényt, ám ez nem biztos, hogy lehetővé teszi számára a külföldi továbbtanulást, amit őszre tervezett.

– A Pécsi Tudományegyetemre felvételiztem, itt még minden rendben volt, de a központi adatbázisba már nem tudtam hiánytalanul bevinni az adataimat, mert a rendszer a valódi diplomát követelte. A Magyar Tanszékről kértem egy igazolást, hogy az „elődiploma”, amivel rendelkezem, valóban a diplomát helyettesítő dokumentum, ezt átadtam Pécsett, onnan pedig Budapestre küldték tovább. Jelenleg arra várok, hogy a magyar fővárosból zöld fényt kapjak, akkor megkezdhetem őszre a tanulmányaimat. De az is elképzelhető, hogy a válasz negatív lesz – mondta Árpád, aki hozzátette, ismer olyan személyeket is, akik már több éve várják a diplomájukat.

Dr. Milan Simić, az Újvidéki Egyetem oktatási rektorhelyettese a Magyar Szónak elmondta, már több mint tízezer bolognai oklevelet adtak ki, és igaz, hogy még sokan várnak a sorukra, de a diplomák kiadása mégis folyamatos.

– Nem állnak összesített számadatok a rendelkezésemre, ugyanis a diplomák kiadását a karok autonóm módon végzik. A bolognai rendszer szerinti diplomák kiállítása legelőbb a Műszaki Karon kezdődött meg 2010-ben, közvetlenül újév előtt, majd folytatódott a többi karon is. Azóta csak egy kisebb fönnakadás volt tavaly az előírások összehangolatlansága miatt, de mára már ezt a problémát is sikerült elhárítani, és minden a rendes mederben folyik tovább – mondta Simić professzor.

Arra a megjegyzésünkre, hogy például a bölcsészkaron vannak olyanok is, akik már két éve várnak a diplomájukra, a rektorhelyettes válaszában a kar nagyságával, a végzett hallgatók óriási létszámával indokolta a késlekedést.

– Tudunk erről a problémáról, de egyszerűen nem tehetünk semmit a folyamat felgyorsítása érdekében. Az oklevelek ugyanis tartalmaznak egy ún. betétet, amelybe be kell vinni az összes elvégzett kurzust és minden osztályzatot, ami sok időt vesz igénybe.

Az oktatási rektorhelyettes azt javasolta mindazoknak, akik külföldön szeretnének továbbtanulni, illetve akiknek a munkaadója nem hajlandó elfogadni az „elődiplomát”, hogy forduljanak kérelemmel a kar dékánjához.

– A kérelemben indokolják meg és dokumentumokkal támasszák alá, hogy miért kérik a gyors elbírálást, és ők, ha ez valóban indokolt, soron kívül meg fogják kapni az oklevelüket – mondta Milan Simić.

Az országos sajtó az elmúlt napokban arról cikkezett, hogy a Belgrádi Egyetemen az eddig kiadott bolognai diplomák „törvénytelenek”. A bolognai rendszer bevezetését szabályozó törvény ugyanis már életbe lépett, amikor az első generáció, vagyis a 2006/2007-es évfolyamra iratkozottak még a régi rendszer alapján tettek fölvételi vizsgát. Ez úgy történhetett meg, hogy az egyetem nem hangolta össze idejekorán saját előírásait a törvénnyel. Dr. Milan Simić, az Újvidéki Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, a vajdasági főváros egyetemén végzetteknek nem kell hasonló problémáktól tartaniuk, itt már akkor is megfelelően, az új rendszer követelményei szerint zajlottak a felvételik.