2024. július 17., szerda

ÚJ KÖNYVEK

ÁRPA ATTILA: HOLTOMIGLAN

A kilencvenes években a hírműsorok rendszeresen megjelenő kifejezése volt az „olajszőkítés”. A közvélemény nem tudta, pontosan miről is van szó, de bombák robbantak, karrierek mentek tönkre, emberek haltak meg, és nyilvánvaló volt, hogy egy olyan üzletágról van szó, amelyben rengeteg pénz van. Pont ezért a magyar „üzletemberek” ügyeskedésére felfigyelt az orosz maffia is, akik szintén saját részt akartak szakítani az egészből.
Árpa Attila regénye ebbe az időszakba vezet el bennünket, ahol három budapesti fiatal történetén keresztül mutatja be e vadregényes időszakot, amely nagyon is a mindennapi valóság részét képezte a kilencvenes évek Magyarországán. Levente az évek során a bűnszervezet csúcsáig küzdi fel magát, ahol aztán pechjére pont a maffiavezér lányába lesz szerelmes, és természetesen választania kell a hatalom és a lány között.
A színészként és tévés producerként is ismert Árpa Attila regénye, amely az Ulpius-ház Kiadónál jelent meg egy magával sodró, pörgős történeten keresztül mutatja be a rendszerváltás utáni évek magyar alvilágát.

JURÁNYI ZSOLT: AZ ALVILÁG ZSOLDJÁBAN

Valószínűleg 2012-re elég idő múlt el a kilencvenes évektől, az akkori szereplők eltűntek, ugyanis ez a könyv is az akkori magyar alvilágot mutatja be, egy olyan személy perspektívájából, aki annak a része volt. Jurányi azt írja: „Történetem szereplői, az éjszakai emberek, egytől egyig létező személyek. A történetek valósak. Megdöbbentő, de megtörténtek. Én csak leírtam azt, amit láttam, hallottam, illetve átéltem. Ezt a világot csak az ismeri igazán, aki benne élt, aki tudja, hogyan működik.”
A regény főhőse egy őrző-védő cégben „intéz el” dolgokat a megrendelőknek, legyen szó védelmi pénzről, rendezetlen számlákról vagy hasonlókról.
A könyv könyörtelen őszinteséggel tárja elénk ezt a világot.


BÁRDOS ANDRÁS: ÍTÉLET

A volt tévés arc, Bárdos András története valamivel később játszódik. A majdani negyedik köztársaság idején a dolgok hasonlóak zajlanak, mint ma. Van egy orvosunk, akit kizárólag a kék boríték és a benne lapuló pénz érdekel, a helyi politikust a saját kis profitja, a szélsőjobbost pedig a káosz és a hatalomátvétel.
Ilyen viszonyok között egy titokzatos vírus kezdi szedni áldozatait, ráadásul őrjítő tempóban. Az így keletkező zűrzavarban minden fontosabb szereplő a saját hasznát próbálja kihúzni az egészből. A történetből nem maradhat ki egy kereskedelmi tévécsatorna sem, ugyanis az ottani viszonyok az a terep, amit a szerző a leginkább ismer. A XX. Század Kiadónál megjelent regény egy fikción keresztül mutat görbe tükröt a jelen mélyen megosztott magyar társadalma elé.