2024. szeptember 3., kedd

Lecsófőzés közben is barátkoztak

Szegedi Szabadtéri Játékok

Látványos előadás várja a nézőket (Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok)

A Parasztbecsület/Bajazzók előadást Kerényi Miklós Gábor rendezésében pénteken és szombaton 21 órától láthatják a nézők a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Dóm téren. Szabadtéren előadást rendezni eléggé körülményes feladat. Kerényi Miklós Gábor mára már ilyen körülmények között is otthon érezheti magát, hiszen eddigi előadásait több mint nyolcvanszor játszották a Dóm téren.

– Két egyfelvonásos operát játsszunk, a Parasztbecsületet és a Bajazzókat, amelyeket vágyoperáknak nevezek, mivel az emberek szerelmi vágyairól szólnak. Azokról a felfokozódott, hihetetlenül erős késztetésekről, amelyek elől nincs menekvés. Épp ezért nem lehet tudni, hogy azok a karakterek, akik életüket vesztik az előadás történetében, bűnösök vagy áldozatok. Erkölcsi értelembe véve bűnösök, de ugyanakkor saját vágyaiknak áldozatai. Mindkettő nagyon izgalmas és érdekes történet. Fontos a jelenünkben szembesülni azzal, hogy milyen nehezen tudunk ellenállni az emberségünkből fakadó kísértésnek, hogy megpróbáljunk boldogok lenni – nyilatkozta lapunknak a rendező.

Milyen a szereposztás?

– Részben nemzetközi, hiszen Avgust Amonov kiváló orosz tenort, a litván Asmik Grigoriant és a francia Boris Grapee-t is üdvözölhetjük köreinkben. Ugyanakkor fellép például Frankó Tünde, Kerényi Miklós Máté, Szegedi Csaba operaénekes, és Dolhai Attila, akinek ez lesz az első operaszerepe. A nemzetközi és magyar operaénekesek mellett tehát olyan musicalénekeseket is hallhatunk, akik először debütálnak operákban. Ők együtt alkotják a szereplőgárdát, izgalmas csapat. Az előadások Kesselyák Gergely vezényletével zajlanak le, aki karmester létére nagyon is otthon érzi magát a színházban, egyszerre rendez és vezényel.

Hogyan zajlottak a próbák?

– Remek hangulatban. A külföldiek megbarátkoztak a magyar kollégákkal, és olykor kifejezetten tábori hangulat alakult ki: együtt főztünk lecsót bográcsban, sokat beszélgettünk, közösen énekeltünk, sőt Kesselyák Gergely repülőzni is vitte a vendégeket.

Megpróbáltatásnak számít szabadtéren rendezni?

– A szegedi Dóm téren az én előadásaimat játszották legtöbbször, de még így is mindig újból szembesülnöm kell a nehézségekkel. Zenés színdarabot rendezni a Dóm téren egyszerre művészet és sport. Meg kell küzdeni a nagy térrel, esővel vagy széllel, de ezt boldogan teszem. A látványos díszlet viszont még inkább tettrekészségre serkent.